9 luty został ogłoszony Międzynarodowym Dniem Pizzy. Nic dziwnego pizza to jedna z najbardziej lubianych potraw na świecie. Składniki można dowolnie komponować, a wypiek trwa zaledwie 15 minut. Największa trudność tkwi w wyrobieniu ciasta. Każdy szef kuchni i każda restauracja ma swój tajny składnik.
- Mam już 11 lat doświadczenia przy wypiekaniu pizzy - mówi szef kuchni restauracji Kuluary. - Sukces smaku kryje się w cieście. Receptura naszej pizzerii, również jest objęta tajemnicą dlatego nie mogę nic zdradzić. Każdy może spróbować przygotować pizzę w domu. Wszystkie składniki są dozwolone. No może z wyjątkiem świeżych warzyw.
- Mówi się, że najlepsza pizza to ta z Włoch - komentuje Joanna Latuszek, blogerka kulinarna. - Każdy może próbować doścignąć włoski ideał w domowym zaciszu. Jednak tu warto wiedzieć, że piec w restauracji jest nagrzany nawet do 400 st. C., a do wypieku pizzy powinno się używać dość trudno dostępnej mąki 0 lub 00. W domowych warunkach nie jesteśmy w stanie nagrzać piekarnik do tak wysokiej temperatury. Mimo wszystko pizza zrobiona samemu ma swój smak i urok.
Próbując odkryć sekret pizzy, postanowiliśmy zajrzeć za kulisy jej wypieku. Zapraszamy do obejrzenia filmu.
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.6/images/video_restrictions/0.webp)
1 lipca. Dzień Psa w Polsce
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?