Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nie ma świąt bez pierogów z kapustą i grzybami, a lata bez...
fot. pixabay.com

Mąka w kuchni. Pierogi, pyzy a może knedle? Jaką mąkę wybrać i jak przygotować z niej idealne ciasto

Pierogi - klasyka polskiej kuchni

Nie ma świąt bez pierogów z kapustą i grzybami, a lata bez tych z jagodami. Ciasto na pierogi przygotowuje się prosto. Jedni dodają jajko, drudzy wolą wersję bez. Ta druga metoda sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne. Proporcje obejmują pół kilograma mąki pszennej. Do przesianej mąki dodajemy łyżeczkę soli i stopniowo zalewamy szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Delikatnie wyrabiamy składniki do momentu połączenia. Opcjonalnie do szklanki wody można dodać odrobinę masła. Czas gotowania to kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Zobacz również

Ponad milion złotych na miejca pracy dla niepełnosprawnych z Opolszczyzny

Ponad milion złotych na miejca pracy dla niepełnosprawnych z Opolszczyzny

Młyny Stoisław Koszalin - MKS Urbis Gniezno 32:31

Młyny Stoisław Koszalin - MKS Urbis Gniezno 32:31

Polecamy

Polskie Zakłady Lotnicze w Mielcu chcą serwisować wojskowe odrzutowce!

Polskie Zakłady Lotnicze w Mielcu chcą serwisować wojskowe odrzutowce!

Nie żyje Justyna Kędzia, poetka pochodząca z Tarnowskich Gór

Nie żyje Justyna Kędzia, poetka pochodząca z Tarnowskich Gór

Aleksander Miszalski złożył mandat poselski i jest gotowy do prezydenckiej przysięgi

Aleksander Miszalski złożył mandat poselski i jest gotowy do prezydenckiej przysięgi