Na terenie naszego województwa, tak jak w całym kraju, sanepid prowadzi nadzór nad zakładami, które prawdopodobnie wykorzystywały sól techniczną do produkcji żywności.
Są to zakłady produkcji przypraw i koncentratów spożywczych, piekarnie, zakłady przetwórstwa, owocowo - warzywnego, zakłady produkujące kiszonki, wytwórnie majonezów i musztardy, wytwórnie chrupek, chipsów i prażynek.
- Od momentu rozpoczęcia kontroli ujawniliśmy cztery piekarnie w naszym regionie, które korzystały z soli od firm znajdujących się na liście prokuratorskiej - mówi Ewa Powała z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Szczecinie. - Zabezpieczyliśmy 246 kg soli. W sumie skontrolowaliśmy 172 zakłady i pobraliśmy 29 próbek do badań.
W piątek do redakcji zatelefonowała pracowniczka jednego z dużych sklepów w regionie.
- Właściciele naszego sklepu otrzymali informację na temat kontroli i dzień wcześniej kazali nam pozabierać do domów cześć produktów - mówi Czytelniczka. - Mamy pełne garaże. Psu na budę takie kontrole. Przecież tu chodzi o nasze zdrowie!
Poinformowaliśmy o tym sygnale stację sanitarną w powiecie, w którym znajduje się sklep. Usłyszeliśmy, że ten zakład nie był kontrolowany, ale po otrzymaniu informacji od nas kontrola soli na pewno się w nim odbędzie.
Poinformowana o takiej sytuacji Ewa Powała powiedziała, że sanepid w przypadku kontroli żywności nigdy nie powiadamia o swojej wizycie i wynika to z przepisów prawa.
Moje Miasto Szczecin www.mmszczecin.pl on Facebook
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?