"Ale Ciacho" to marka, która pojawiła się na lokalnym rynku przeszło 4 lata temu i z miejsca zdobyła zaufanie gości i klientów. Wszystko za sprawą różnorodności smakołyków, ale nie tylko różnorodności smakowej. Od pierwszego dnia działalności w ofercie lokalu są dostępne wypieki bez glutenu, laktozy oraz białego cukru, te wegańskie i te tradycyjne. Wszystko na bazie naturalnych składników, bez polepszaczy i konserwantów. Co ważne, każdy wyrób powstaje od podstaw.
– Nasze wyroby oferujemy w opcji na miejscu lub na wynos – zdradza Krzysztof Kasjaniuk z ,,Ale Ciacho”. – Można tu wymienić: torty, tarty, serniki, ciasta czekoladowe, brownie, makaroniki, rozmaite desery, rogaliki czy pieczone pączki. W lokalu przy placu Zgody są też śniadania i lunche. Każdy może przyjść, usiąść do stolika, wypić pyszną, świeżo mieloną kawę i coś przekąsić. Przy Końskim Kieracie śniadań nie ma, ale są za to lody (uśmiech).
W obydwu lokalach można składać zamówienia na torty. Jak relacjonują właściciele – pomysłów, smaków, kolorów i rodzajów tortów do wyboru nie brakuje. Cukiernicy używają wielu technik dekoracyjnych – malują ręcznie, tworzą figurki, wykorzystują jadalny papier, a także świeże kwiaty. – Aranżujemy kompletne kompozycje – wyjaśnia Magdalena Lipińska. – Każdy tort jest tworzony w oparciu o indywidualnie preferencje. Często pokazujemy pasje, zainteresowania czy osobowość. Nasze torty to mała opowieść. Nie kopiujemy, ale oczywiście inspirujemy się przykładami przedstawionymi przez naszych Klientów.

Autorskie są również słodki stoły, które cukiernicy ,,Ale Ciacho” realizują przy okazji wesel, przyjęć okolicznościowych lub spotkań biznesowych. Desery, ich rodzaje, smaki i kolory są dopasowane do gustu i potrzeb zamawiających. Aranżacje realizowane są najczęściej w trzech stylach: złotym, srebrnym i rustykalnym – od kolorów używanej zastawy. – Słodkie stoły to tak naprawdę nieskończenie obszerny temat – dodaje Magdalena Lipińska. – Z założenia słodki stół to zbiór drobnych, pięknych i oczywiście pysznych wyrobów cukierniczych wyeksponowanych na stylowych paterach z różnymi dodatkami dekoracyjnymi w jednym celu – aby wzbudzić zachwyt i ślinotok. Każdego zainteresowanego zapraszamy do nas po naszą aktualną ofertę (uśmiech). Chcąc skosztować pyszności ,,Ale Ciacho”, wystarczy odwiedzić jeden z dwóch punktów w tygodniu lub w weekend. Jednak chcąc zamówić tort lub słodki stół, trzeba pamiętać o krótkim, przynajmniej 2-tygodniowym wyprzedzeniu. – W przypadku dużych zamówień lub zamówień weselnych klienci zamawiają tort lub słodki stół nawet kilka miesięcy przed terminem przyjęcia – mówi Magdalena Lipińska . – Jesteśmy małą pracownią i wszystko robimy ręcznie. Im bardziej skomplikowany projekt, tym lepiej rezerwować realizację z większym wyprzedzeniem.
Należy zdać sobie sprawę, że przygotowanie tortu zazwyczaj trwa trzy dni. Czas wydłużają skomplikowane dekoracje lub potrzeba zamówienia konkretnego elementu jak np. spersonalizowany topper. Właściciele pytani o to, jak zaskarbili sobie taką przychylność klientów, odpowiadają skromnie, że to nie pytanie do nich, ale po chwili dodają, że najprawdopodobniej chodzi o nieszablonowość, otwartość i chęć pomocy, ale najważniejszy jest smak.
WIĘCEJ: facebook.com/aleciachokawiarnia
Strefa Biznesu - Boże Ciało 2023. Gdzie i za ile wyjadą Polacy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?