Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Juwenalia: Płonące gary studentów

Paulina Targaszewska
Paulina Targaszewska
Juwenalia 2014 w Szczecinie: Płonące gary studentów
Juwenalia 2014 w Szczecinie: Płonące gary studentów Andrzej Szkocki
Juwenalia 2014 w Szczecinie:: Konkurs "Płonące gary".

Juwenalia 2014 w Szczecinie: Konkurs "Płonące gary". Zdjęcia »


>>>Juwenalia 2014 w Szczecinie. Serwis specjalny

>>>Juwenalia 2014 Szczecin - program »

>>>Juwenalia 2014 Szczecin - bilety »


Trwają tegoroczne szczecińskie juwenalia, którym towarzyszą różne dodatkowe imprezy i happeningi. Jeden z nich - Płonące gary - odbył się dziś przy akademiku przy ul. Kordeckiego. Studenci gotowali dania ze składników, których łączna cena nie przekroczyła 6,99 zł.

Konkurs "Płonące gary" zorganizowano w ramach juwenaliów po raz pierwszy. Zasady były szalenie proste: należało ugotować smaczne danie z produktów, których łączna wartość nie przekroczyła 6,99 zł. Do zabawy zgłosiły się trzy osoby.

- Konkurs kulinarny "Płonące gary" to nowość podczas juwenaliów - mówi Michał Zdanowski, organizator. - Dopiero zyskuje sławę, liczymy, że w przyszłym roku zgłosi się do zabawy więcej osób. Studenci przyjęli konkurs z entuzjazmem, jak zwykle wykazali się kreatywnością. Oznajmili, że jeśli kupili np. makaron za 3 zł, a przynieśli połowę opakowania to należy odliczyć 1,50 zł od łącznej sumy ich zakupów.

>>> Konkurs! Wygraj bilety na czwartkowe koncerty na Juwenaliach 2014 w Szczecinie

W kulinarne szranki stanęli Andżelika, Magda i Tomek.

- Przygotuję kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym - oznajmił Tomek. - Najpierw muszę usmażyć kurczaka, później na osobnej patelni usmażyć cebulę i pieczarki, a na koniec wszystko połączyć, zalać śmietaną i doprawić. To bardzo proste danie, a jakie smaczne!

Magda postanowiła przygotować białe risotto z cebulą, pietruszką i selerem.

Największą niespodzianką była potrawa Andżeliki.

- Nie chcę jeszcze zdradzać, co ugotuję - mówiła tajemniczo podczas konkursu. - Mam makaron z zupki chińskiej, kurczaka zastąpiłam parówkami żeby było taniej. Z powodu oszczędności zamiast papryki mam pomidory. Kupiłam też najtańszą kukurydzę. Wierzę jednak, że będzie smacznie.

Zobacz również: Juwenalia 2014 w Szczecinie: Dodatkowa komunikacja miejska


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto