Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jesienne potrawy z dziczyzny w Karczmie pod Kogutem

Redakcja
Reklama MM
Karczma pod Kogutem już od wielu lat serwuje swoim klientom pyszne i tradycyjne dania. Jesień na talerzu będzie jak zwykle swojska, staropolska i smaczna.

W jesiennej karcie dań Karczmy pod Kogutem znajdziemy nie tylko przepisy, które już od dawna podbijają nasze serca jak np. domowe pierogi, bitki, karkówki czy żeberka ale też wiele nowości. Szef kuchni będzie serwował nam przepiórki w czerwonym winie, zraz z dzika, dorsz na szpinaku z mozzarellą i pomidorami i smalec własnego wyrobu.

Właściciele Karczmy specjalnie dla swoich klientów serwują dania nie tylko z tradycyjnego mięsa wołowego czy wieprzowego ale przede wszystkim z dziczyzny.

- Dziczyzna to mięso wysokiej jakości. W porównaniu z mięsem zwierząt hodowlanych, zawiera zdecydowanie mniejszą ilość tłuszczu ogólnego. Dzięki temu jest mniej kaloryczna – mówi Rafał Oszczak, manager Karczmy.

Dziczyzna to mięso, którego przygotowanie wydaje nam się bardzo trudne i mozolne. Jak się okazuje są to przepisy, które w łatwy sposób mogą podbić nasze podniebienia. Dania z dzika czy jelenia w karcie dań figurują już od jakiegoś czasu. Goście bardzo chętnie zamawiają danie o nazwie „Smaczny i świeży dzik z Białowieży” – jest to nic innego jak schab z dzika z grzybami. Jednak teraz szef kuchni będzie przyrządzał kilka nowości, które zapowiadają się bardzo smacznie.

- Naszym numerem jeden będzie zraz czy jak ktoś woli zawijaniec z dzika – mówi Sławomir Zabłocki, szef kuchni Karczmy pod Kogutem. - Mięso będzie przygotowywane w zupełnie inny sposób niż tradycyjny zraz. Nie będziemy mieli tam słoniny, cebulki i ogórka, tylko pyszną pastę z cebuli i boczku – opowiada Sławomir Zabłocki.

Kolejną nowością w jesiennej karcie będzie dorsz na szpinaku z mozzarellą i pomidorami. W Karczmie możemy zjeść kilka gatunków ryby, która jest przyrządzana w tradycyjny sposób jednak sposób podawania jest innowacyjny i zaskakujący.

- Dorsz jest rybą, którą każdy zna. Chcieliśmy pokazać naszym gościom, że można tę rybę serwować w inny sposób. Dorsz na szpinaku z mozzarellą jest zupełnie inną propozycją dania niż te do których przywykliśmy – dodaje szef kuchni. Różnorodność dań rybnych zachwyca, bardzo dużą popularnością cieszą się „Chrupawki z sadzawki” pod tą tajemniczą nazwą kryją się podsmażane fileciki z okoni, które są doskonałą przystawką.

Specjalnie dla swoich gości Karczma pod Kogutem przygotowuje staropolski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem. Jesienią będzie można zjeść nie tylko w restauracji ale również w domu, bo już od października będzie go można kupić na wynos.

Karczma pod Kogutem to miejsce nie tylko dla miłośników kuchni staropolskiej. Bo to właśnie tam dania staropolskie są podawane w niecodzienny sposób, co sprawia, że są one jednocześnie tradycyjne i innowacyjne.

- Zapraszamy w nasze skromne progi każdego, kto lubuje się w swojskich, staropolskich smakach – mówi Rafał Oszczak. – Zachęcamy także do polubienia naszego fanpage`u na Facebooku. Można znaleźć tam wszelkie informacje na temat aktualnej oferty Karczmy Polskiej Pod Kogutem.

Restauracja Karczma Polska Pod Kogutem – Szczecin

pl. Lotników 3, 70-414
tel. 91 434 68 73
e-mail: [email protected]
www.facebook.com/KarczmaPodKogutem


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto