Podstawą zdrowego żywienia jest regularność posiłków. Należy jeść co około 3-4 godziny. Dieta powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb i preferencji, takich jak: aktywność fizyczna, wiek, płeć, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy.
- Należy wybierać nieprzetworzone produkty dostępne w naszym rejonie. Zimą gama owoców i warzyw zdecydowanie zawęża się, stąd wybierajmy europejskie dary natury. Im większa odległość uprawy warzyw i owoców od Polski, tym roślina musiała być szybciej zerwana, dłużej transportowana. Efektem tego jest zrywanie niedojrzałych warzyw i transportowanie ich w folii lub zasypanych środkami chemicznymi - zauważa Zuzanna Janicka z gabinetu Dom Dobrej Diety. - Kolejną ważną wskazówką w wyborze produktów jest czytanie ich składu, im jest krótszy tym lepiej. Drugim ważnym składnikiem zdrowej diety są produkty pełnoziarniste - pieczywo, ale i kasze, ryże, makarony. Możemy spożywać je na obiad, ale również na kolację w formie warzywnych zapiekanek, np. zapiekanka makaronowa z brokułem i szpinakiem lub legendarny ryż z jabłkami i cynamonem. Źródła białka: ryby, jaja, nabiał, mięso drobiowe - jak najbardziej. Mięsa raczej gotowane, duszone czy pieczone, rzadziej smażone w panierce.
Urozmaicajmy swoje dania orzechami, nasionami, pestkami. Można nimi posypywać zupy, kanapki, dania obiadowe.
- Pamiętajmy, że spożywanie posiłków ma na celu odżywienie organizmu i dostarczenie mu energii, dlatego nie głodźmy naszych ciał, jedzmy do sytości i cieszmy się z luksusu zdrowego stylu życia! - radzi Janicka.
- Najważniejsza jest regularność posiłków i spożycie wody - potwierdza Andrzej Sominka, specjalista ds. odżywiania z Fit Club. - Stanowi ona ok. 75 proc. naszego organizmu, pomaga przy przemianie materii.
Najważniejsze, by na początku wyrobić u sobie nawyk picia wody. Na 10 kg masy ciała powinniśmy wypijać jej ok. 400 ml. Trzeba też zwrócić uwagę na pieczywo, najlepsze jest to na zakwasie. Inną ważną kwestią w każdej diecie jest spożywanie warzyw i owoców, powinniśmy je jednak jeść do godz. 17.
Wiele osób nie pamięta o tym, że to są także cukry.
Z Andrzejem Sominkiem nie zgadza się jednak Zuzanna Janicka. - Tylko noworodki składają się w 75 proc. z wody, bo to fizycznie nie jest możliwe, by dorosły człowiek miał takie nawodnienie i z pewnością woda nie„ pomaga przy przemianie materii”, co najwyżej w trawieniu - mówi. - „Zakaz" jedzenia owoców po godz. 17 jest absolutnym przestępstwem dietetycznym.
Od 2014 roku Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 7 porcji warzyw i owoców dziennie. Porcja to tyle, co mieści się w pięści. Podsumowaniem diety, która ma dać nam zdrowie powinien być ruch, nawet ten najmniejszy.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?