Organizowany był już po raz IV, w tym roku rekordowo wzięło w nim udział około 200 wystawców z całej Polski i Europy.
Producenci produktów tradycyjnych i regionalnych oferowali chleby, wędliny, sery, miody, różne gatunki piw, soki z żurawiny, andruty i gofry z Kalisza, lemoniady z Gruzji, paszteciki i pierniki szczecińskie oraz wiele innych smakowitości.
Rozstrzygnięto Ogólnopolską Edycję Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, wybrano także najlepszą potrawę regionalną.
W sobotni wieczór na placu Orła Białego wystąpił zespół Dikanda, którego członkowie pochodzą ze Szczecina, koncert był niezwykle energetyczny, muzyka ludowa folk, barwna, inspirowana wieloma grupami etnicznymi.
Piękno, unikatowość i oryginalność rękodzieła artystycznego zwracała uwagę i przyciągała wzrok, na straganach artyści prezentowali biżuterię, ceramikę, szkło, dekoracje do ogrodu, ekologiczne zabawki, antyki.
Odpust Świętego Jakuba to nie tylko jarmark, w niedzielę izby rzemieślnicze przeszły w pochodzie, który otworzył piknik zbożowy i święto chleba, a pszczelarze rozpoczęli miodobranie, podczas trwania święta miodu.
Kurkowe Bractwo Strzeleckie ze Skoków zorganizowało turniej strzelecki, w którym chętni mogli sprawdzić swoją celność do tarczy i otrzymać pamiątkowy dyplom.
Na zakończenie jarmarku ulicami miasta przeszedł Korowód Jakubowy.
Moje Miasto Szczecin www.mmszczecin.pl on Facebook
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?