MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Olej wyciskany z awokado wyróżnia się najwyższym punktem...
fot. serezniy/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej z awokado

Olej wyciskany z awokado wyróżnia się najwyższym punktem dymienia wśród kulinarnych olejów – maksymalna temperatura, którą wytrzymuje, sięga 271 stopni Celsjusza.

Choć zawiera niewiele ponad 10 procent nasyconych kwasów tłuszczowych, jego odporność na ogrzewanie wiąże się z wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które należą do związków dość stabilnych termicznie i przeważają w oliwie z oliwek. W przeciwieństwie do niej olej awokado jest jednak dość neutralny w smaku, przez co nadaje się do przygotowania różnorodnych potraw.

Należy jednak pamiętać, że do smażenia w wysokiej temperaturze nadają się tylko jego wersje rafinowane. Te poddane naturalnej rafinacji wciąż wytrzymują temperaturę do 250 stopni, ale im bardziej zielony jest ich kolor, tym delikatniejsze powinno być ogrzewanie.

Zobacz również

Nowy projekt MBP w Jaśle. Biblio(TEKA) rozmaitości

NOWE
Nowy projekt MBP w Jaśle. Biblio(TEKA) rozmaitości

Zamknięto wodny plac zabaw w Parku Śląskim. Konieczna jest dezynfekcja

NOWE
Zamknięto wodny plac zabaw w Parku Śląskim. Konieczna jest dezynfekcja

Polecamy

Ogólnopolski Dzień Dogoterapii. Psy to przyjaciele i terapeuci

Ogólnopolski Dzień Dogoterapii. Psy to przyjaciele i terapeuci

Namiot plażowy to następca parawanu. Jak wybrać najlepszy?

Namiot plażowy to następca parawanu. Jak wybrać najlepszy?

Alkohol zdrowy na serce? Ten mit zabija. Nawet czerwone wino może prowadzić do zawału

Alkohol zdrowy na serce? Ten mit zabija. Nawet czerwone wino może prowadzić do zawału