Spis treści
Jak wybrać dobry zmywak kuchenny?
Gąbki kuchenne to najpopularniejsze akcesorium do domowych porządków. Kupujemy je regularnie i nie zastanawiamy się, jaka marka i rodzaj będą najlepsze. O naszym wyborze najczęściej decyduje okazyjna cena produktu w sklepie, a ona niestety rzadko idzie w parze z jakością. Zmywaki do naczyń to produkt uniwersalny. Używamy ich nie tylko do zmywania naczyń, ale również m.in. do czyszczenia blatów, zlewu, mebli, wanny, glazury, patelni czy sprzętu AGD. Warto więc wybrać solidny produkt.
Kluczowe cechy dobrej gąbki do naczyń to m.in.:
- ergonomiczny rozmiar – dostosowany do wielkości dłoni użytkownika,
- duża chłonność,
- antybakteryjność,
- różna kolorystyka,
- wytrzymałość – nie kruszy się pod dużym naciskiem,
- wyprofilowanie – wgłębienie lub wcięcie (rowek) na bokach.
Kolory gąbek a ich różne cechy – fakt czy fake news?
Od kilku dni w sieci pojawiają się artykuły, w których autorzy sugerują, że gąbki do naczyń są produkowane w 4 kolorach, ponieważ różne jest ich przeznaczenie w zależności od barwy. Zmywak zielony (najtwardszy) służy do usuwania trudnych zabrudzeń, myjka czerwona to myjka bardziej uniwersalna, ale też dosyć twarda. Obu z nich nie powinno się używać do mycia delikatnej porcelany i kieliszków. Zmywak żółty miększy od poprzedników, dedykowany do naczyń o delikatnej powłoce i ze szkła. Myjka niebieska – najmiększa ze wszystkich. Świetnie się ponoć sprawdza do mycia delikatnej porcelany po babci, kryształowych kieliszków czy rodowych półmisków.