Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak uchronić się przed grypą

Robert Duchowski
Robert Duchowski
Właściwa dieta, strój odpowiedni do pogody, szczepionki i środki zwiększające odporność. W ten sposób możemy uniknąć przeziębienia. Jeśli jednak zachorujemy, nie lekceważmy tego.

Dlaczego warto się szczepić

Jeszcze rok temu w aptekach ustawiały się kolejki. Wszyscy chcieli się zaszczepić.

– Zdarzało się że chętnych było więcej niż zapasu – mówi Alina Lewandowska, pracownik jednej ze szczecińskich aptek. – Zainteresowanie było bardzo duże. Dziś jest zupełnie inaczej.

Pacjentów zgłaszających się po szczepionkę jest coraz mniej. Potwierdza to także Barbara Jurkiewicz-Kaczor, aptekarka.

– Zainteresowanie jest zerowe – mówi. – Produkt sprzedawał się kiedy mówiono o ptasiej grypie. Teraz nie ma chętnych.

Lekarze jednak przestrzegają, że chociaż szum medialny wokół grypy ucichł nie należy jej lekceważyć.

– Bezwzględnie powinny zaszczepić się osoby powyżej 65 roku życia, dzieci oraz osoby u których występują choroby przewlekłe –mówi Dorota Janowska, internista.

Najlepiej przyjąć szczepionkę przed tzw. sezonem grypowym, czyli przed rozpoczęciem zachorowań w danym regionie.

– W tym sezonie grypa jeszcze do nas nie dotarła – mówi Janowska. – Nie warto jednak czekać na ostatnią chwilę.
Zaszczepić może się każdy. Jedyne przeciwwskazania to uczulenie na białko kurze, osłabienie organizmu z powodu przeziębienia oraz nieprzyswajanie szczepionek. Po przyjęciu preparatu organizm uodparnia się bardzo szybko.

– Już po 7 dniach wytwarzają się przeciwciała – twierdzi Jankowska. – Jednak należy pamiętać że szczepić trzeba się co roku. W każdym sezonie szczepionka jest inna, stworzona pod kątem wirusa, którego się spodziewamy.

Szczepionki kosztują 20-30 zł. Można je dostać w każdej aptece i przychodni.

Jak zwiększyć swoją odporność

Oprócz szczepionek warto, w czasie częstych zachorowań, szczególnie zadbać o siebie.

– Bardzo ważne jest regularne odżywianie – mówi Jankowska. – Niedożywiony organizm jest bardziej podatny na infekcje.

W trakcie zimy posiłki powinny być nieco bardziej kaloryczne niż latem, muszą zawierać dodatkową porcję energii na utrzymanie stałej temperatury ciała.

– Powinniśmy również dostarczać organizmowi dodatkowe dawki witaminy C, która wpływa korzystnie na procesy odpornościowe – radzi Jankowska. – Korzystnie działają też preparaty zawierające tzw. bakterie probiotyczne, np. jogurty, czy doskonałe polskie kiszone ogórki oraz kapusta.

Oprócz prawidłowego odżywiania pamiętajmy także o odpowiednim ubiorze oraz uprawianiu sportu.


Co zrobić jeśli zachorujemy

Jeżeli pomimo wszystko przytrafi się nam jakaś infekcja, nie należy jej lekceważyć. Najlepiej wtedy położyć się na kilka dni do łóżka. Pamiętajmy, by temperatura w pomieszczeniu, w którym prze- bywamy była stała i nie za wysoka. Zarówno podczas przeziębienia jak i w trakcie grypy nasz organizm jest osłabiony, nie obciążajmy więc go dodatkowymi czynnościami. W czasie choroby wskazane jest także picie dużej ilości płynów. Możemy kupić w aptece środki, które łagodzą objawy przeziębienia. Jeżeli jednak nasz stan zdrowia nie polepszy się w ciągu kilku dni, musimy skontaktować się z lekarzem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zmiany w rządzie. Donald Tusk przedstawił nowych ministrów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto