Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak mrozić pieczywo, żeby smakowało jak z piekarni? Jak przedłużyć świeżość bułek i chleba? Tak rozmrażaj pieczywo, żeby było chrupiące

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Poznaj sprawdzony sposób, żeby zawsze mieć pod ręką świeże pieczywo.
Poznaj sprawdzony sposób, żeby zawsze mieć pod ręką świeże pieczywo. 123RF.com
Nie lubisz biegać rano do piekarni po świeże bułeczki i chleb? Wolisz pospać dłużej, zamiast zrywać się skoro świt, żeby kupić pieczywo? Mamy na to świetny sposób. Wystarczy zamrozić świeży chleb i bułki, żeby zawsze mieć na śniadanie chrupiące pieczywo bez wychodzenia z domu. Sprawdź, jak prawidłowo zamrażać i rozmrażać bułki, bagietki czy chleb, żeby smakowały jak świeże.

Spis treści

Jak zamrażać pieczywo w domu? O tym warto pamiętać, zanim włożymy chleb i bułki do zamrażalnika

Pieczywo, które chcemy zamrozić w domu, przede wszystkim powinno być bardzo świeże. Dlatego, jeśli chcemy mieć zawsze pod rękę smaczne bułki czy chleb, powinniśmy umieścić je w zamrażalniku tuż po przyniesieniu chrupiącego pieczywa z piekarni. Jeśli kupiony chleb czy kajzerki są jeszcze ciepłe, to musimy poczekać, aż wystygną. Do mrożenia nadaje się zarówno bochenek chleba w całości, jak i pokrojony na kromki.

Instrukcja mrożenia pieczywa krok po kroku:

  1. Przygotujmy torebki przeznaczone do zamrażania żywności. Najlepiej sprawdzą się w tej roli woreczki strunowe sprawdzonych producentów. Jeśli chcemy zamrozić mniejsze porcje chleba czy bułek, warto mieć pod ręką foliowe torebki w kilku rozmiarach.
  2. Pieczywo, które chcemy zamrozić, wkładamy do torebek strunowych. Dodatkowo możemy je owinąć folią aluminiową lub pergaminem.
  3. Zanim szczelnie zamkniemy opakowania z bułkami i chlebem powinniśmy pozbyć się ze środka powietrza.
  4. Teraz dokładnie zamykamy torebki z pieczywem i wkładamy je do zamrażalnika. Najlepiej przeznaczyć na tego typu mrożonki jedną z szuflad, żeby bułki czy chleb nie przesiąkły zapachem m.in. mięsa, warzyw czy ryb.
  5. Zamrożone pieczywo możemy przechowywać w szufladzie zamrażalnika nawet przez kilka miesięcy.

Jak prawidłowo rozmrażać chleb i bułki? Co zrobić, żeby pieczywo było chrupiące?

Jeśli chcemy mieć rano świeże pieczywo bez wychodzenia z domu, to zapas chleba i bułek powinniśmy wyjąć z zamrażalnika wieczorem. Zamrożone pieczywo możemy włożyć na noc do lodówki.

Dobrym sposobem, żeby rozmrożony chleb był chrupiący jest umieszczenie go kilkanaście minut na piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni Celsjusza. Unikajmy rozmrażania pieczywa w kuchence mikrofalowej, bo zrobi się gumowate i straci swoje walory smakowe. Bułki wystarczy włożyć do nagrzanego urządzenia na kilka minut i również zrobią się chrupiące.

To też może Cię zainteresować: Jak nie marnować jedzenia w domu?

Małe AGD z Duki w promocji

od 7 lat
Wideo

Gdynia Orłowo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak mrozić pieczywo, żeby smakowało jak z piekarni? Jak przedłużyć świeżość bułek i chleba? Tak rozmrażaj pieczywo, żeby było chrupiące - RegioDom.pl

Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto