Jak "Jeść zdrowiej"? Na pewno - świadomie, mądrze i pysznie podpowiadają autorzy najnowszego poradnika żywieniowego: Daria Ładocha i Karol Okrasa.
W najnowszej książce "Jeść zdrowiej" znajdziemy nie tylko proste i smaczne przepisy kulinarne, ale także - sporo przydatnych wiadomości o pięciu popularnych obecnie trendach żywieniowych: wegetarianiźmie, weganiźmie, diecie bez laktozy, bez glutenu i stylu żywienia określanym mianem "fit".
Pierwsza część książki poświęcona została na wiedzę o produktach, stylach żywienia, zaleceniach dietetyków czy poradach. Autorzy zaprezentowali nową piramidę żywieniową, u podstawy której leży... ruch. Wypowiadają się tu znani medialnie dietetycy kulinarni i blogerzy. W drugiej części - twórcy książki przygotowali proste, ale wartościowe przepisy na potrawy.
I tak, wegetarianie znajdą tu przepis na kotlety z batatów i kaszy czy bezy z marakują. Weganie będą mogli sami wykonać trufle z ciecierzycy czy burgery z tofu. W ramach żywienia "fit" obok 11 sposobów na utrzymanie diety, autorzy podpowiadają, jak zrobić rosół azjatycki czy lekki bigos z suszonymi morelami.
Jest też sporo przepisów dla tych, którzy muszą żyć bez laktozy lub bez glutenu. Ich apetyt na pewno zaspokoi zupa rybna, panna cotta czy chlebek bananowy. A dla bezglutenowców przygotowano przepisy na -placuszki z kukurydzy czy coś bardziej wysublimowanego - brownie z malinami.
Do każdego działu dodano - na deser - przepisy na dania świąteczne.
Książka, wydana w ramach Kuchni Lidla jest w twardej okładce i bogato ilustrowana. Część tych przepisów można znaleźć pod adresem: https://kuchnialidla.pl
UWAGA KONKURS został rozstrzygnięty
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?