Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak dobrze przyrządzić gęsinę? Niezwykły konkurs w Szczecinie [wideo]

Alicja_MR
Alicja_MR
Alicja_MR
Slow Food Polska zorganizowała dziś akcję "Gęsina na św. Marcina", która ma zachęcić szczecinian do jedzenia potraw przyrządzanych z tego ptaka.

Jeden z jurorów, Sławomir Osiński, specjalnie na tę okazję przyniósł tegoroczną nalewkę.

- Trochę nam Niemcy przypominają o polskiej gesi i teraz nie wiadomo, czy to ich święto czy nasze – żartuje. – Jedno jest pewne, że to mięso zapomniane i wyrzucone do kosza, a niesłusznie, bo utrwalone w naszej tradycji.

Obecnie średnio każdy Polak zjada rocznie około 75 kg mięsa, a gęsiny zaledwie 34 gramy.

- Stada w naszym regionie zostały wybite i teraz trzeba bardzo dużej pracy, by je odnowić – mówi Jarosław Rzepa, wicemarszałek i członek Slow Food Polska. – Powoli to robimy, zachęcając do hodowli, ale nie idzie tak szybko, jak byśmy chcieli się tego spodziewać.

Akcja "Gęsina na św. Marcina" odbywa się w Szczecinie już u nas po raz piąty.

- Jeszcze na przełomie XIX i XX w. każdy z nas zjadał jedną gęś rocznie - mówi Andrzej Buławski, prezes Slow Food Szczecin. - Byliśmy i nadal jesteśmy największymi producentami gęsiny w Europie. Cóż z tego, skoro większość z nich trafia na niemieckie stoły. Ten konkurs ma spowodować, aby pojawiała się także na naszych stołach. Chcemy w ten sposób zachęcić restauratorów, nie tylko z naszego regionu, ale całej Polski, aby w listopadzie wprowadzili do swoich kart potrawy z gęsi.

Do konkursu miało stanąć 15 restauracji, ale finalnie kucharzy przysłało siedem.

Zwyciężyła potrawa z gęsi kucharza Luciano Chero z restauracji "Bohema”. Drugie miejsce przyznano potrawie restauracji "Dobosz”, trzecie kucharzom z Unity Line, a nagrodę smakoszów - restauracji "Zamkowa”.

- Mięso gęsi ma walory zdrowotne, jest bogate w witaminy, a do tego lekkostrawne – mówi Andrzej Buławski. – Nie zapominajmy też, że gęsi tłuszcz może być korzystny dla zdrowia nie tylko jako jedzenie, ale także jako maść do smarowania chorych stawów. Dlatego  promujmy gęsinę i zróbmy wszystko, aby tak jak w Ameryce królował podczas święta niepodległości indyk, tak u nas nasza zdrowa gęś.

Moje Miasto Szczecin www.mmszczecin.pl on Facebook

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto