- Takie zapewnienie otrzymaliśmy od kierownictwa sieci - informuje Renata Opiela, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. – Jednak nasi pracownicy przeprowadzają rutynowe kontrole i sprawdzają, czy dostawa została wyprzedana. Kontrolują także, żeby do sklepów nie trafiło skażone mięso. Według naszych informacji nie ma się czego obawiać.
Pracownicy Powiatowego Inspektoratu Weterynarii przeprowadzili kontrolę stanu sanitarnego obiektów hodowlanych. Sprawdzili dystrybucję mięsa i jaj oraz źródła pochodzenia pasz.
- Kontrolowaliśmy fermy na terenie powiatów polickiego i szczecińskiego. 11 ferm reprodukcyjnych, dwie towarowe i cztery z brojlerami – poinformował Stanisław Pacławski, powiatowy lekarz weterynarii w Szczecinie.- Duże fermy są zabezpieczone i są pod stałą kontrolą.
Inspekcja sanitarna zaleca
,,Przyrządzając potrawę, należy upewnić się, że każda część drobiu jest dogotowana (nie jest różowa), a jajka w pełni ugotowane (bez płynnych żółtek). Soki czy płyny z surowego mięsa drobiowego czy produktów pochodzących od drobiu nie mogą mieć kontaktu z produktami jedzonymi na surowo. Przygotowując potrawy z drobiu, należy starannie myć ręce oraz myć i dezynfekować powierzchnie stykające się z tymi produktami. Wystarczą do tego całkowicie mydło i ciepła woda. Ptasią grypą nie można zarazić się przez ugotowaną żywność. Żadne dane nie wskazują na to, aby ktokolwiek zaraził się z powodu spożycia prawidłowo przygotowanej potrawy, nawet jeśli produkty były skażone wirusem H5N1”.
Za www.gis.gov.pl.
Zdjęcie: Jajka można spożywać bezpiecznie po poddaniu ich obróbce termicznej powyżej 70 stopni Celsjusza: smażyć lub gotować przez 10 minut w temperaturze 90-100 stopni.
Magdalena Ratajczak
Fot. www.sxc.hu
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?