Jadalne i piękne. Poznaj 15 roślin, które ozdobią ogród i wykorzystasz je w kuchni. Zobacz, co z nich zrobić i jak uprawiać
Krokosz barwierski
Krokosz jest przede wszystkim rośliną ozdobną, ale także przyprawą i leczniczą (olej), a także barwierską. Krokosz jest dość okazały (dorasta do nieco ponad metra i rozkrzewia się), więc potrzebuje sporo miejsca. Ma ciekawie kwiaty o bardzo intensywnie pomarańczowych płatkach. To właśnie one są wykorzystywane jako przyprawa, mogą służyć do barwienia potraw na żółto. Bardzo często płatki krokosza zastępują znacznie droższy i trudniejszy do uzyskania szafran (czyli znamiona krokusa siewnego).
Krokosz nie jest bardzo trudny w uprawie, ale ponieważ nie jest odporny na zimno, trzeba być cierpliwym i nie siać jego nasion zbyt wcześnie. Należy mu zapewnić słoneczne i zaciszne miejsce, z żyzną i przepuszczalną ziemią. Wprawdzie dobrze znosi suszę, ale naprawdę dobrze kwitnie, jeśli się go podlewa.