6 z 12
Poprzednie
Następne
Grill w wersji lekkiej i zdrowej? 10 najlepszych przepisów na grilla. Jak zrobić rybę i przekąski radzi autor bloga Facet i Kuchnia
4. Cytrynowa dorada w białym winie i ziołach
SKŁADNIKI:
2 świeże dorady
2-3 cytryny
wytrawne białe wino
mały pęczek pietruszki (bez twardych łodyżek)
mały pęczek kolendry
mały pęczek koperku (bez twardych łodyżek)
oliwa extra vergine
sól
pieprz
PRZEPIS:
Oczyszczone dorady oprósz solą i pieprzem – na zewnątrz i wewnątrz.
Każdą rybę nadziej ziołami i 2-3 kawałkami cytryny.
Przygotuj dwa duże kawałki folii aluminiowej (podwójna warstwa). Na środku każdego kawałka ułóż plasterki cytryny, a na nich ułóż rybę.
Dodaj pozostałe plasterki cytryny.
Zawiń krawędzie pakunków, skrop dorady oliwą i wlej trochę wina. Zawiń szczelnie folię, tworząc pakunki gotowe do ułożenia na grillu.