Warsztaty poprowadził Paweł Loroch. Znany dziennikarz i ekspert kulinarny wcielił się na tę okoliczność w postać samego Gioacchino Rossiniego i wprowadził uczestników warsztatów w świat włoskich potraw i deserów.
- Po raz pierwszy jestem na tego typu warsztatach - mówi 11-letni Adam Bielski. - Niedługo wyjeżdżam do Włoch i chciałem poznać ich kuchnię, a przy okazji kulturę.
Jeśli chodzi o smakołyki, które przygotowały dzieci, to był to makaron z pesto oraz słynne tiramisu. Makaron nie był specjalnie trudną potrawą do przygotowania.
- Czasem w domu gotuję - mówi 9-letnia Martyna. - Pomagam babci robić ruskie pierogi, ale pierogi są o wiele trudniejsze do zrobienia niż makaron z pesto.
Warsztaty kulinarne w filharmonii mają przybliżyć najmłodszym kulturę i kraje wielkich kompozytorów, których muzyki zazwyczaj można słuchać w filharmonii.
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?