Nauczyłem się ją przyrządzać parę lat temu, kiedy mieszkałem w Niemczech. Sekret na temat tej wyśmienitej zapiekanki zdradziła mi koleżanka z Francji.
Danie jest proste w przygotowaniu.Na początek należy 5 minut gotować ziemniaki i podsmażyć cebulkę. Potem pokrojone w talarki ziemniaki, razem z zarumienioną cebulką wrzucić do brytfanki. Do tego trzeba dodać pieczarki i pokrojone jajka, wcześniej ugotowane na twardo.Tak przygotowaną potrawę musimy piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W tym czasie możemy przygotować zalewę. Potrzebujemy do tego śmietanę, najlepiej o zawartości 36 procent tłuszczu i drobno pokrojony ser żółty. Zalewę należy przyprawić. Ja używam do tego ziół prowansalskich. Po pół godzinie zalewamy zapiekankę sosem i wstawiamy na 5 do 10 minut do piekarnika. Po chwili danie jest już gotowe! Smacznego!
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?