Fine Dining Week jest uważane za jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń kulinarnych w Polsce. W ramach akcji co sezon prezentowane są najbardziej znamienite restauracje z całego kraju. Wśród nich można wymienić lokale nagradzane m.in. rekomendacjami Michelin czy Gault&Millau.
Zadaniem szefów kuchni jest przygotowanie menu degustacyjnego złożonego z pięciu dań. Osoby zainteresowane udziałem w festiwalu mogą rezerwować stoliki od piątku 9 sierpnia, aż do 10 września za pośrednictwem strony internetowej finediningweek.pl
Dodatkowo system rezerwacji pozwala na pełne wpisanie się festiwalu w ideę zero waste (niemarnowania żywności). Każdego dnia restauracje otrzymują od organizatorów informację o liczbie gości wraz z wybranym przez nich menu na kolejny dzień. Dzięki temu szefowie kuchni mogą zaplanować zakupy, odpowiadające zapotrzebowaniu.
W akcji w Szczecinie bierze udział, aż pięć lokali. Są to: Bukowy Park, Hotel Dana, Park Hotel, Restauracja Renaissance i Restauracja Weranda.
- Cieszymy się, że goście coraz częściej otwierają się na nowe doświadczenia restauracyjne - mówi Paweł Światczyński, organizator festiwalu. - Po dwóch latach działalności festiwal stał się najpopularniejszym wydarzeniem sceny fine dining w Polsce i na świecie, które z każdą edycją rośnie w siłę. Zimą przekroczyliśmy magiczny wynik dziesięciu tysięcy gości w jednej edycji. Teraz liczymy na 13 tys.
Warto zaznaczyć, że nadrzędnym celem festiwalu jest promocja oraz wspieranie rozwoju polskiej sceny restauracyjnej, a także szerzenie edukacji na temat fine dining, czyli sztuki restauracyjnej na najwyższym poziomie.
ZOBACZ TEŻ:
WIDEO: Magazyn MM Trendy - sierpień 2019
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?