Jak mówi Stanisław Szypowski, doradca do spraw win, Beaujolais nie można otwierać przed trzecim czwartkiem listopada, ani po tym terminie. Dziś mamy jedyną okazję aby spróbować tegorocznego młodego wina.
Beaujolais Nouveau to wino o ostrym, często bardzo cierpkim smaku. Jest to wino płaskie, lecz w dobrych latach można wyczuć wyraźną świeżość i owocowy smak. W złych latach prawie nie nadaje się do picia, dlatego święto Beaujolais Nouveau uznano za majstersztyk marketingowy. Wino można schładzać do 12 stopni i należy podawać z lekkim czerwonym mięsem bądź serami.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?