Budowa hali w Dąbiu trwała około roku. - Wyposażona została w najnowocześniejszą technologicznie linię do schładzania kurcząt jaka jest dostępna - mówił wczoraj podczas oficjalnego otwarcia Peter Wesjohann, właściciel grupy PHW, do której należy Drobimex. Podkreślił, iż jakość jest priorytetem we wszystkich zakładach grupy.
Drobimex jest dla nas bardzo ważnym zakładem, dlatego inwestujemy tu sensownie - dodał. - Nie dla przyjemności.
Nowa, dwupoziomowa hala o powierzchni 3 tys. m kw. wyposażona została w bardzo nowoczesną linię schładzania kurcząt o długości 5,5 km - informuje Klaus Roppel, prezes Drobimeksu.
Pełny proces trwa ok. 3 godzin. Linia zapewnia najwyższe standardy higieniczne. Inwestycja pozwoli zwiększyć ubój ze 100 tys. sztuk na dobę obecnie do 180 tys. do końca 2016 r.
Prezes przypomniał, iż wiosną uruchomiono nowoczesną halę produkcyjną w Goleniowie, wyposażoną w najnowocześniejszą w Polsce linią plasterkowania i pakowania wędlin. Pozwoliła zwiększyć o 30 proc. produkcję tych wyrobów. W Dąbiu do końca marca uruchomiona jeszcze zostanie mroźnia, magazyn wyrobów gotowych i ich ekspozycja. Obie inwestycje pochłonęły 100 mln zł.
Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?