Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czy powinnśmy obawiać się bakteri E. coli?

Anna Folkman
Anna Folkman
Marcin Bielecki
O to, czy często dochodzi do zakażeń, jak do nich dochodzi, jakie są objawy zapytaliśmy dr Jolantę Niścigorską-Olsen, konsultanta wojewódzkiego ds. chorób zakaźnych.

- Pałeczka okrężnicy z łac. Escherichia coli – ta nazwa pojawia się w mediach ostatnio bardzo często. Czym jest ta bakteria?
Dr Jolanta Niścigorska-Olsen: - Jest to bakteria kałowa powszechnie występująca w przewodzie pokarmowym człowieka i zwierząt. Wchodzi w skład fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego. To pożyteczna bakteria, która w jelicie uczestniczy w rozkładzie pokarmu, przyczynia się także do produkcji niektórych witamin. W obrębie E. coli istnieją jednak szczepy, które są mniej lub bardziej zjadliwe. Niektóre z nich mogą wywoływać stany chorobowe.

- Jakie to stany?
- Jeśli szczep jest bardziej zjadliwy może wywoływać tzw. biegunkę podróżujących. Niejednokrotnie jadąc do innego kraju mamy do czynienia z takimi objawami. Są one efektem działania szczepu bakterii, który jest inny niż nasz własny. Bywa, że szczepy są jeszcze groźniejsze a ich toksyny niszczą ludzkie małe naczynia krwionośne. Mogą prowadzić do posocznicy, zapalenia jelit, zapalenia opon mózgowych, hemolitycznego zespołu mocznicowego. Tak jak każda biegunka także do niewydolności nerek.

- Często dochodzi do takich poważnych zakażeń? - Nie przypominam sobie byśmy kiedykolwiek mieli w naszym województwie podobny przypadek z rozpoznaniem biegunki krwotocznej. To sytuacja wyjątkowa, w której bakteria została przywleczona i jest epidemiologicznie powiązana z zakażeniami w Niemczech. Kobieta przecież zachorowała podczas podróży z tego kraju do Polski. Biegunki krwotoczne najczęściej pojawiały się zawsze w Stanach Zjednoczonych. Były wynikiem spożycia niedopieczonych, krwistych befsztyków z zakażonego mięsa.

- Jak dochodzi do zakażenia?
- Przyczyną są brudne ręce, warzywa, owoce a także niedogotowane potrawy. Bakterie giną pod wrzącą wodą. Można pomidora, czy ogórka przed zjedzeniem oblać taką wodą, ale równie skuteczne jest samo mycie pod silnym strumieniem bieżącej wody. Tak jak higiena osobista, ważna jest także higiena środowiskowa – używanie bezpiecznych nawozów. Należy eliminować kupowanie warzyw, o których wiemy, że były nawożone nawozem zwierzęcym. Niestety zdarzają się przypadki, że używany jest także nawóz ludzki. Bakteria może przenosić się z człowieka na człowieka oraz z przedmiotów na człowieka, dlatego tak ważne jest częste mycie rąk.

- Jak objawia się zakażenie? - Pierwsze objawy zakażenia bakterią to wymioty, bóle brzucha i biegunka. W przypadku niektórych szczepów, takich jak ten, o którym ostatnio tyle się mówi, są to biegunki krwotoczne. Bakteria dostaje się wtedy do krwiobiegu i jest bardzo groźna dla narządów wewnętrznych.

- Co powinno nas zaniepokoić? - Jeśli biegunka przebiega bez wysokiej gorączki, nie dłużej niż cztery dni, nie jest intensywna – dochodzi maksymalnie do pięciu wypróżnień na dobę to nie musimy się martwić i możemy leczyć się w domu. Jeśli jednak zdarzają się omdlenia, pojawia się biegunka z krwią, występują kurcze łydek, powinniśmy zgłosić się do lekarza.


Moje Miasto Szczecin www.mmszczecin.pl on Facebook

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto