Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Czym zastępować cukier w napojach i posiłkach? Na pewno naturalnymi słodzikami! 

Sprawdź, które zamienniki cukru wybierać, a których najlepiej unikać! 

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Czym zastępować cukier w napojach i posiłkach? Na pewno naturalnymi słodzikami! Sprawdź, które zamienniki cukru wybierać, a których najlepiej unikać! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. antonioguillem/123RF
Udostępnij:
Cukier jest sprawcą wielu problemów ze zdrowiem, a współczesne produkty zawierają go w nadmiarze. Warto więc zastępować ten produkt niskokalorycznymi słodzikami, ale koniecznie zdrowymi. Sprawdź, które zamienniki cukru stołowego są najbardziej polecane i sprawdzą się w kawie, herbacie czy posiłkach. Podajemy też, które substancje słodzące są szkodliwe i lepiej nie spożywać ich na co dzień.

Spis treści

Czym zastąpić cukier stołowy?

W trosce o figurę i zdrowie wiele osób zastępuje cukier jego substytutami w postaci sztucznych i naturalnych słodzików, dodając je do napojów, posiłków i domowych wyrobów. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów substytutów cukru, z których nie wszystkie są bezkaloryczne czy niskokaloryczne.

Popularne są również naturalne dodatki słodzące, które oprócz cukrów pochodzących z roślin zawierają też składniki korzystne dla zdrowia, jak np. antyoksydanty, składniki mineralne i prebiotyki, czyli związki odżywiające korzystną mikroflorę jelitową. Przykłady to miód, syrop z agawy czy klonowy, melasa czy cukier kokosowy.

Czy jednak sięganie po dietetyczne słodziki ma sens i które z nich są najbardziej polecane, a które odradzane? Doniesień na ich temat przybywa i pomimo niezłomnej postawy wielkich koncernów broniących praw do stosowania szkodliwych substancji w swoich wyrobach coraz częściej mówi się o niekorzystnym działaniu powszechnie stosowanych dodatków.

Sprawdź, które słodziki są obecnie na „TAK”, a które – na „NIE”!

Przeczytaj także:

Dlaczego sacharoza jest niezdrowa?

Sacharoza, inaczej cukier stołowy, to prosty związek węglowodanowy. Stanowi naturalny składnik produktów roślinnych, głównie owoców. Spożywana w postaci takich świeżych pokarmów, a zwłaszcza w niewielkich ilościach, ma neutralny wpływ na zdrowie. Często nawet wspomaga organizm w sytuacjach wzmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego, gdy wzrasta zapotrzebowanie na szybko dostępną energię.

Problem w tym, że cukier w postaci oczyszczonej jest wszechobecnym i stosowanym w nadmiarze składnikiem współczesnej żywności. Tak zwane cukry dodane znajdują się w składzie około 3/4 wszystkich produktów na sklepowych półkach! Dlaczego? Ponieważ poprawiają smak surowców, które na skutek przetwarzania straciły większość swoich naturalnych walorów.

Wraz z solą i tłuszczem, cukier sprawia, że przemysłowe produkty wydają się smakowite, a wynika to z silnego działania tych związków na mózg. Gdy dodać do tego wzmacniacze smaku i/lub spożywcze kwasy na liście składników produktu, otrzymujemy kombinację wybitnie stymulującą kubki smakowe. Taką żywność trudno przestać jeść, działa ona również uzależniająco.

Spożywanie nadmiaru cukru jest niezdrowe i przyczynia się do nadwagi i otyłości oraz wielu chorób rozwijających się na tle zapalnym. W takiej sytuacji organizm przestaje sobie radzić z jego przetwarzaniem, co skutkuje zaburzeniami metabolicznymi i prowadzi do rozwoju insulinooporności, a w jej konsekwencji – do rozwoju cukrzycy typu 2.

Nadmierny poziom cukru we krwi uszkadza białka budujące komórki i tkanki organizmu, nasilając stres oksydacyjny w ustroju i przyczyniając się do przyspieszonego starzenia. To także mechanizm powstawania szkód w ciele pod wpływem cukrzycy. W takich warunkach szybciej rozwijają się choroby cywilizacyjne.

Nadmiar cukru w diecie zaburza ponadto regulację apetytu i nastroju oraz prowadzi do rozwoju próchnicy, stłuszczenia wątroby i miażdżycy, która jest przyczyną występowania chorób układu krążenia. Warto więc zastępować ten produkt stosowany do napojów i dań zdrowymi słodzikami naturalnego pochodzenia.

Sprawdź, po które słodziki warto sięgać na co dzień, a które zamienniki cukru są niezdrowe!

Dowiedz się także:

Ile można jeść cukru w diecie?

Gdy biały cukier stał się „wrogiem numer jeden” we współczesnej dietetyce, zapanowała moda na diety bezcukrowe i niskowęglowodanowe (wcześniej na celowniku były tłuszcze, co zaowocowało modą na diety niskotłuszczowe). Jednak eliminacja z menu większości węglowodanów (podobnie jak i tłuszczów) jest niezdrowa, a całkowite pozbawianie diety cukru – wcale nie wymagane!

Gdy cukry zapewniają w diecie do 10 procent dziennych dawek energii (i najlepiej pochodzą z naturalnych źródeł), mogą stanowić normalny i nieszkodliwy składnik jadłospisu. Niestety, w menu zapewniającym ok. 2000 kcal dziennie to dawka jedynie 200 kcal, co odpowiada porcji 50 g – czyli 10 łyżeczkom cukru.

Taką ilość zapewniają już jednak zaledwie 2 szklanki słodkiego napoju, a przecież cukry występują też w pieczywie, wędlinach, przetworach mlecznych i warzywnych, niekoniecznie słodkich przekąskach, a także w gotowych daniach czy fast foodzie. Dodatkowo często jemy jeszcze przetwory owocowe i słodycze, a wiele osób pochłania litry słodkich napojów dziennie!

Zastępując cukier niskokalorycznymi lub bezkalorycznymi słodzikami warto wybierać te uznawane za najzdrowsze. Które konkretnie są polecane, a które nie? Sprawdź w naszej galerii!

Sprawdź też:

Cukier pod kontrolą

miejsce #1

Diagnosis

Diagnosis Glukometr Abra SMART BT Bluetooth

107,99 zł43,25 zł-60%
miejsce #2

Genexo

Genexo Ixell

68,99 zł37,96 zł-45%
miejsce #3

Artsana

Artsana Nakłuwacz Digitest

27,00 zł15,29 zł-43%
miejsce #4

Optium Xido Neo

169,95 zł
Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Dlaczego jesienią tak często chorujemy? - video flesz

Materiał oryginalny: Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie