Spis treści
Kotleciki szu szu - smaczne i szybkie danie z drobiu
Próbowaliście już kotlecików szu szu? To kawałki kurczaka w czosnkowo-paprykowej panierce z mąki ziemniaczanej. Skąd wzięła się ich oryginalna nazwa? Nie do końca wiadomo. Na blogach i forach kulinarnych pojawiają się wyjaśnienia, że „szu szu" to nawiązanie do kuchni azjatyckiej, w której często używa się skrobi ziemniaczanej, a także przyprawia potrawy czosnkiem i papryką. Pojawia się także bardziej humorystyczne wytłumaczenie, że są to kotleciki, które można zrobić tak szybko, że szu szu i gotowe.
Drobiowe kotleciki szu szu przyciągają nie tylko ze względu na ciekawą nazwę, ale również przez sposób wykonania. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Nie trzeba kroić czy rozbijać mięsa, ani robić panierki z bułki tartej i mąki pszennej. To doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad.
Polecamy podać kotleciki szu szu jeszcze ciepłe, z jogurtowym sosem doprawionym czosnkiem oraz surówką. Będą pysznie smakować z:
- sałatką z gotowanych buraków,
- surówką z kapusty pekińskiej
- błyskawiczną zieloną sałatką do obiadu
- surówką z pora i marchewki
Zobacz wskazówki krok po kroku, jak przygotować kotleciki szu szu:
Przepis na kotleciki szu szu - prosty i sprawdzony
(porcja na 12 kotlecików, czas przygotowania: ok. 1 godzina)

Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- opcjonalnie odrobina chili
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety krok po kroku?
- Pokrój filet z kurczaka na płaskie kotleciki.
- W misce wymieszaj jajka z mąką ziemniaczaną.
- Dodaj olej, jogurt i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj
- Włóż kawałki kurczaka do marynaty, każdy kawałek ma być dokładnie pokryty
- Schowaj kotlety do lodówki na minimum 30 min. Możesz zrobić je także dzień wcześniej i schować w marynacie na całą noc.
- Rozgrzej olej na patelni
- Kładź na patelnię kotleciki pokryte marynatą i smaż z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone kotleciki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Kotleciki szu szu gotowe. Życzymy smacznego!