Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bigos, podpłomyki i jabłka w cieście od sołtys Rokitnicy

Do zdradzenia tajemnic swojej kuchni namówiliśmy dzisiaj Danutę Czerwińskę, sołtys Rokitnicy, która przyznaje, że gotowanie to jej pasja. Pani Danuta przygotowała dla czytelników trzy przepisy na przepyszne potrawy.

Do zdradzenia tajemnic swojej kuchni namówiliśmy dzisiaj Danutę Czerwińskę, sołtys Rokitnicy, która przyznaje, że gotowanie to jej pasja. Pani Danuta przygotowała dla czytelników trzy przepisy na przepyszne potrawy. Pierwszym z nich jest bigos z cukinii.

- Jest to jedna z moich ulubionych potraw, tym bardziej, że teraz jest właśnie na nią sezon - przyznaje pani sołtys. - Jest to potrwa bardzo prosta, zdrowa i smaczna. Nie trzeba tego bigosu gotować z kapustą. Co ciekawe, zamiast cukinii, można użyć kabaczka. Pierwszy raz jadłam ten wyjątkowy bigos na Ukrainie ponad 20 lat temu. Stamtąd ten przepis trafił do mojego domu.

Godne polecenia są też podpłomyki robione z mąki razowej i żytniej. Tradycyjnie wykonuje się je z resztek ciasta, które zostało po pieczeniu chleba. Jak zapewnia gospodyni, potrawa jest łatwa w przygotowaniu, ale trzeba poczekać, aż ciasto drożdżowe wyrośnie.
- Pomysł na podpłomyki pojawił się wraz z wybudowaniem dla naszego sołectwa pieca chlebowego, tzw. Pieca Rokity, którego uroczyste otwarcie nastąpi wkrótce - zdradza Danuta Czerwińska. - Natomiast na deser proponuję jabłka w cieście. Mieszkańcy gminy znają je dobrze, ponieważ na dożynkach znikają w mig ze stoiska naszego sołectwa i Koła Gospodyń Wiejskich w Rokitnicy.

Podpłomyki

W dużej misce wymieszać 0,5 kg mąki razowej, 3 szklanki ciepłej wody, 5 dag drożdży i jedną łyżeczkę miodu. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać 0,5 kg mąki żytniej, 4 łyżki oleju i łyżeczkę soli.
Wyrabiać aż ciasto będzie miękkie i jednolite. Formować małe placuszki, układać na przygotowaną blachę. Pozostawić do wyrośnięcia, piec w piekarniku ok. 30 min.

Jabłka w cieście

Dwie szklanki maki, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 margaryna, łyżeczka proszku do pieczenia, jeden cukier waniliowy, 5 łyżek cukru wymieszać i wyrobić na jednolita masę. Podzielić na pół. Jedna część ciasta rozwałkować i ułożyć na średnią blachę. Układać na nim obrane i wydrążone połówki z 10 jabłek. Owoce przykryć druga częscią rozwałkowanego ciasta. Piec ok. 30-40 min. Po wyjęciu z piekarnika można ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Bigos z cukinii

Jedną cukinię przekroić, obrać i wydrążyć. Pokroić w kostkę i gotować ok. 15 minut. Na oleju podsmażyć 0,5 kg kiełbasy pokrojonej w kostkę. Dodać do cukinii i trochę poddusić. Doprawić solą, przyprawami, przecierem pomidorowym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto