Do zdradzenia tajemnic swojej kuchni namówiliśmy dzisiaj Danutę Czerwińskę, sołtys Rokitnicy, która przyznaje, że gotowanie to jej pasja. Pani Danuta przygotowała dla czytelników trzy przepisy na przepyszne potrawy. Pierwszym z nich jest bigos z cukinii.
- Jest to jedna z moich ulubionych potraw, tym bardziej, że teraz jest właśnie na nią sezon - przyznaje pani sołtys. - Jest to potrwa bardzo prosta, zdrowa i smaczna. Nie trzeba tego bigosu gotować z kapustą. Co ciekawe, zamiast cukinii, można użyć kabaczka. Pierwszy raz jadłam ten wyjątkowy bigos na Ukrainie ponad 20 lat temu. Stamtąd ten przepis trafił do mojego domu.
Godne polecenia są też podpłomyki robione z mąki razowej i żytniej. Tradycyjnie wykonuje się je z resztek ciasta, które zostało po pieczeniu chleba. Jak zapewnia gospodyni, potrawa jest łatwa w przygotowaniu, ale trzeba poczekać, aż ciasto drożdżowe wyrośnie.
- Pomysł na podpłomyki pojawił się wraz z wybudowaniem dla naszego sołectwa pieca chlebowego, tzw. Pieca Rokity, którego uroczyste otwarcie nastąpi wkrótce - zdradza Danuta Czerwińska. - Natomiast na deser proponuję jabłka w cieście. Mieszkańcy gminy znają je dobrze, ponieważ na dożynkach znikają w mig ze stoiska naszego sołectwa i Koła Gospodyń Wiejskich w Rokitnicy.
Podpłomyki
W dużej misce wymieszać 0,5 kg mąki razowej, 3 szklanki ciepłej wody, 5 dag drożdży i jedną łyżeczkę miodu. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać 0,5 kg mąki żytniej, 4 łyżki oleju i łyżeczkę soli.
Wyrabiać aż ciasto będzie miękkie i jednolite. Formować małe placuszki, układać na przygotowaną blachę. Pozostawić do wyrośnięcia, piec w piekarniku ok. 30 min.
Jabłka w cieście
Dwie szklanki maki, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 margaryna, łyżeczka proszku do pieczenia, jeden cukier waniliowy, 5 łyżek cukru wymieszać i wyrobić na jednolita masę. Podzielić na pół. Jedna część ciasta rozwałkować i ułożyć na średnią blachę. Układać na nim obrane i wydrążone połówki z 10 jabłek. Owoce przykryć druga częscią rozwałkowanego ciasta. Piec ok. 30-40 min. Po wyjęciu z piekarnika można ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Bigos z cukinii
Jedną cukinię przekroić, obrać i wydrążyć. Pokroić w kostkę i gotować ok. 15 minut. Na oleju podsmażyć 0,5 kg kiełbasy pokrojonej w kostkę. Dodać do cukinii i trochę poddusić. Doprawić solą, przyprawami, przecierem pomidorowym.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?