Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bezpieczna i ciepła zima

Anna Folkman
Anna Folkman
Przedstawiciele autoryzowanych serwisów i kominiarze biją na alarm. Kontrola instalacji grzewczej i wszystkich związanych z nią przewodów to sprawa, którą wielu pomija. To może skończyć się tragicznie.

Piec gazowy, kaflowy, olejowy, na biomasę, kominek… Nie ma znaczenia, w jaki sposób ogrzewamy dom. Zawsze powinniśmy pamiętać o regularnych kontrolach i czyszczeniu pieców oraz kominów.

- Wszystkie piece wymagają przeglądu serwisowego – mówi Danuta Wiśniewska z firmy Ekoszok. – Teraz bardzo popularne stały się piece na biomasę, są nowoczesne, ale także wymagają konserwacji w autoryzowanym serwisie. Niektóre możemy czyścić sami. Dzięki temu nie tylko zachowamy gwarancję na urządzenie, ale unikniemy niebezpiecznych zadymień i zapchania przewodów. Konserwacja kosztuje od 200 do 400 złotych i powinno się ją wykonywać przynajmniej raz w roku.

Podobnie jest z instalacją gazową, którą również powinniśmy sprawdzić raz w roku.
- Służy do tego specjalistyczne urządzenie z detektorem, którym sprawdza się czy strategiczne połączenia są szczelne – mówi Krzysztof Nowakowski z firmy „Gazpon”. – Taki przegląd kosztuje 47-80 zł.

- Bardziej wymagający mogą sobie pozwolić na zakup specjalnych czujników - mówi Andrzej Bembenek z firmy „Bemax”. - Detektory gazu montuje się w okolicy kuchenki lub pieca. Najprostsze urządzenia zasygnalizują ulatnianie się gazu sygnałem świetlnym i dźwiękowym. Bardziej skomplikowany system odcina automatycznie dopływ gazu i o ulatnianiu informuje właściciela sms-em.

Nieodłączną częścią układów grzewczych jest komin. Musi być drożny i czysty. Nadmiar sadzy może spowodować pożar lub zaczadzenie.

- Jeszcze nie jest za późno na przeczyszczenie komina – mówi Wiesław Misztela z zakładu usług kominiarskich. – Trzeba korzystać ze sprzyjającej pogody, bez mrozu, śniegu i deszczu. Raz na 5 lat powinniśmy fachową kontrolę zakończyć odpowiednią dokumentacją a przynajmniej raz w roku powinniśmy wezwać kominiarza. Przepisy dokładnie określają jak często powinniśmy czyścic komin w zależności od rodzaju pieca.

Wizyta kominiarza kosztuje od 60 do 100 złotych.

Pamiętajmy także o tym, żeby palić w piecach tylko materiałami bliskimi środowisku: drewnem, trocinami itp. Spalanie śmieci, butelek, różnego rodzaju opakowań może wywoływać chorobę nowotworową i szkodzi środowisku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Bydgoska policja pokazała filmy z wypadków z tramwajami i autobusami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto