Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Anna Grela z Zawiercia tworzy tortowe dzieła sztuki. Zdobywa prestiżowe nagrody

Wiktoria Żesławska
Wiktoria Żesławska
Podbijają serca klientów, a także jurorów podczas prestiżowych zawodów.

Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Podbijają serca klientów, a także jurorów podczas prestiżowych zawodów. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Anna Grela
Można powiedzieć, że to nie torty, a prawdziwe arcydzieła. Anna Grela, którą spotkamy w Dolci w Zawierciu, tworzy prawdziwe, jadalne dzieła sztuki. Jej torty podbijają serca klientów, ale i jury podczas prestiżowych zawodów. Na tegorocznym Expo Sweet zdobyła tytuł grand prix i złoty medal. Ma prawdziwy talent – zobaczcie sami.

Niepowtarzalne torty od Anny Greli

Torty kojarzą nam się z ważnymi uroczystościami w życiu. Zamawiamy je na urodziny, śluby, komunie i wiele innych. Każdy ma swoje ulubione – jedni wolą śmietankowe, inni bardziej kakaowe. Są fani tradycyjnych, a są i tacy, którzy lubią, kiedy tort nie dość, że smakuje, to świetnie prezentuje się na stole. W tortach wszystko jest ważne. Wie o tym Anna Grela, która tortami zajmuje się już 8 lat. Jej torty są jednak jedyne w swoim rodzaju. Aż ciężko uwierzyć, że to jadalne ciasto. Podczas prestiżowych zawodów expo sweet 2022, za jej prace została nagrodzona złotym medalem i tytułem grand prix. Nie ma się co dziwić – zobaczcie sami w galerii. Powstanie takich tortów to kilkadziesiąt godzin pracy.

ZOBACZ ORYGINALNE TORTY

– Ciężko jest powiedzieć dokładnie ile trwa praca nad takim tortem. Tak naprawdę są to tygodnie, podczas których poświęcam wszystkie wieczory, każdą wolną chwilę na pracę nad tortem. Bardzo ważne są detale, prawie nie widoczne gołym okiem, bo to one są brane pod uwagę przez jury na zawodach – powiedziała nam Anna Grela.

Na co dzień Annę spotkamy w Zawierciu – w pracowni Dolci. Tam klienci zamawiają rozmaite torty, na wiele okazji. Na tortach zobaczymy piękne figurki, robione na życzenie. To mogą być postacie z bajek, podobizny różnych osób, czy zwierząt. Te dziecięce robią ogromne wrażenie. Figurki są piękne i jadalne, ale mają jeszcze jedną funkcję. Jeśli powstrzymamy się od zjedzenia ich, mogą przez lata być pamiątką ważnych wydarzeń.

Akcesoria do pieczenia!

Materiały promocyjne partnera

– Najbardziej lubię wykonywać torty dla dzieci. Najczęściej zawierają figurki zwierząt albo znanych postaci z bajek. Masa, z której powstają figurki jest jadalna, choć często zbyt słodka, by ją zjeść. Za to figurki mogą stać się pamiątką – po zdjęciu ich z tortu mogą stać nawet lata, na przykład jako ozdoba na meble – dodaje.

Takie torty stają się coraz popularniejsze. Wiele osób próbuje swoich sił w domach, robiąc je dla swoich bliskich. Podobnie początki swojej pasji wspomina pani Anna. Pierwszy tort wykonała dla znajomej. Gościom się spodobał, efekt był bardzo dobry, lecz pozostał pewien niedosyt i chęć robienia jeszcze lepszych. I tak, od 8 lat, powstają piękne torty. Swoich sił można w Zawierciu spróbować właśnie pod okiem Anny. W Dolci prowadzi specjalne warsztaty z wykonywania tortowych dzieł sztuki. Najbliższe odbędą się jeszcze w marcu, a kursanci nauczą się robić proste, ale efektowne figurki.

– W Dolci skupiam się teraz na warsztatach i szkoleniach. Najbliższe odbędą się już 26 marca i może wziąć w nich udział każdy. Będziemy się uczyć robić podstawowe figurki jak żyrafa, czy lew, które na torcie robią duże wrażenie. Są najpopularniejsze i bardzo lubiane przez dzieci – mówi Anna Grela.

Nie przeocz

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Anna Grela z Zawiercia tworzy tortowe dzieła sztuki. Zdobywa prestiżowe nagrody - Strona Kuchni

Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto