Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie zjeść lody we Wronkach? Sprawdź kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie pójść na lody we Wronkach?
Gdzie pójść na lody we Wronkach? NataliaDeriabina
Dowiedz się, gdzie znajdziesz lodziarnie we Wronkach. Wakacyjny czas z pewnością wszystkim kojarzy się z lodami. Trudno wyobrazić sobie gorący, słoneczny dzień bez tego ożywczego deseru. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie we Wronkach.

Spis treści

Gdzie znaleźć lodziarnie we Wronkach?

Przejrzyj katalog firm i zdecyduj, gdzie wyskoczysz na lody. Weź pod uwagę opinie innych klientów i odwiedź najlepsze miejsca.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie we Wronkach

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni we Wronkach? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody zjesz w lodziarniach we Wronkach?

  • Lody włoskie

Sporządzane są z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. A oprócz tego możemy dodać polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Z tego względu ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Odróżniają się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie produktów odzwierzęcych. To najczęściej sorbety lub lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są tak samo smaczne, jak te tradycyjne i z pewnością bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały początki lodów?

Pierwsze informacje o deserach wykonanych z owoców, mleka i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. Lodami zajadali się także wybrani mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Był to posiłek unikatowy i przysparzający trudności w wykonaniu ze względu na konieczność pozyskiwania lodu z wysokich gór.

W czasach Renesansu włoski architekt i kucharz Bernardo Buontalenti odkrył, że po włożeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym do naczynia z lodem i solą zmrozi się on. Pierwsza lodziarnia nosząca nazwę Cafe Procope została otwarta w 1686 roku we Francji.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wronki.naszemiasto.pl Nasze Miasto