Dodatek "W kuchni" ukazuje się, co miesiąc w Głosie Szczecińskim. Najbliższy, będzie można znaleźć w sklepach wraz z dziennikiem w sobotę 20 września. Znajdziecie w nim mnóstwo przepisów na pyszne dania z grzybami. Wśród nich swoje propozycje zaproponowali Justyna i Daniel - autorzy szczecińskiego, kulinarnego bloga www.eintopf.pl. Smaczny Szczecin wybrał dwa z nich:
Przepis 1.
grzanki z kurkami i tymiankiem
Składniki:
3-4 kromki chleba, jaki lubicie
80-100 g kurek, oczyszczonych i umytych
1 mała cebula
1 łyżka masła
2 łyżki Sherry
listki z 6-8 gałązek tymianku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozpuśćcie połowę masła i wrzućcie kurki, smażcie chwilę i następnie zmniejszcie ogień, przykryjcie i duście ok. 10-15 minut, odcedźcie. Na tej samej patelni rozpuśćcie resztę masła, wrzućcie cebulę i smażcie aż się zeszkli, dodajcie kurki, tymianek i Sherry. Gotujcie aż Sherry się zredukuje. Posólcie i popieprzcie do smaku. Zwilżone kromki chleba możecie wrzucić na 10 minut do pieca (180 stopni Celsjusza), albo podsmażyć chwilę na suchej patelni. Na kromki wyłóżcie kurki. Możecie posypać świeżym tymiankiem, bądź natką, jeśli lubicie. Smacznego!
Przepis 2:
makaron z kurkami, boczkiem i jabłkiem
**
Składanki:
250 g makaronu, jak lubicie
250-300 g kurek, umytych, osuszonych i pokrojonych
1 średniej wielkości jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku
100 g boczku
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
30 ml czerwonego wina
sól
pieprz
garść natki pietruszki
starty parmezan
Przygotowanie:
Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlejcie oliwę i wrzućcie cały ząbek czosnku, smażcie chwilkę i dodajcie boczek, smażcie aż będzie chrupki, wyjmijcie czosnek. Dodajcie masło a następnie kurki, smażcie ok. 5 minut. Dodajcie jabłko, smażcie kolejne 3 minuty. Dodajcie wino i zwiększcie ogień, aż całe wino odparuje. Posólcie i popieprzcie do smaku. Dodajcie do ugotowanego makaronu, wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, posypcie natką i parmezanem. Smacznego!
Smaczny blog
Przepisy i zdjęcia potraw pochodzą z bloga kulinarnego www.eintopf.pl. Prowadzą go Justyna i Daniel – małżeństwo ze Szczecina. Zakochani w sobie równie mocno, co w gotowaniu. Na blogu Eintopf prezentują ulubione przepisy, które sami testują w domu. Niektóre otrzymali od znajomych, inne znają od rodziców, ale część przepisów to ich autorskie pomysły. Przeglądając bloga Justyny i Daniela, od razu stajemy się głodni. Tyle tu pyszności! Są przepisy na dania wegetariańskie, śniadania, ryby, słodkości, zupy, przystawki i wiele, wiele innych.
Fot. Photographica Nova, Jakub Bessarab
Smaczny Szczecin - serwis specjalny | ||
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?