Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaczny Szczecin: Przepisy ze szczecińskiego bloga

Paulina Targaszewska
Paulina Targaszewska
Justyna i Daniel czyli autorzy szczecińskiego, kulinarnego bloga ...
Justyna i Daniel czyli autorzy szczecińskiego, kulinarnego bloga ... Paulina Targaszewska
Justyna i Daniel czyli autorzy szczecińskiego, kulinarnego bloga www.eintopf.pl podpowiadają jakie smaczne dania można ugotować z wykorzystaniem grzybów. Więcej pomysłów na dania z grzybami będziecie mogli znaleźć w dodatku kulinarnym "W kuchni".

Dodatek "W kuchni" ukazuje się, co miesiąc w Głosie Szczecińskim. Najbliższy, będzie można znaleźć w sklepach wraz z dziennikiem w sobotę 20 września. Znajdziecie w nim mnóstwo przepisów na pyszne dania z grzybami. Wśród nich swoje propozycje zaproponowali Justyna i Daniel - autorzy szczecińskiego, kulinarnego bloga www.eintopf.pl. Smaczny Szczecin wybrał dwa z nich:

Przepis 1.

grzanki z kurkami i tymiankiem

Image and video hosting by TinyPic

Składniki:

3-4 kromki chleba, jaki lubicie
80-100 g kurek, oczyszczonych i umytych
1 mała cebula
1 łyżka masła
2 łyżki Sherry
listki z 6-8 gałązek tymianku
sól
pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozpuśćcie połowę masła i wrzućcie kurki, smażcie chwilę i następnie zmniejszcie ogień, przykryjcie i duście ok. 10-15 minut, odcedźcie. Na tej samej patelni rozpuśćcie resztę masła, wrzućcie cebulę i smażcie aż się zeszkli, dodajcie kurki, tymianek i Sherry. Gotujcie aż Sherry się zredukuje. Posólcie i popieprzcie do smaku. Zwilżone kromki chleba możecie wrzucić na 10 minut do pieca (180 stopni Celsjusza), albo podsmażyć chwilę na suchej patelni. Na kromki wyłóżcie kurki. Możecie posypać świeżym tymiankiem, bądź natką, jeśli lubicie. Smacznego!


Przepis 2:

makaron z kurkami, boczkiem i jabłkiem

**Image and video hosting by TinyPic

Składanki:
250 g makaronu, jak lubicie
250-300 g kurek, umytych, osuszonych i pokrojonych
1 średniej wielkości jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku
100 g boczku
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
30 ml czerwonego wina
sól
pieprz
garść natki pietruszki
starty parmezan

Przygotowanie:
Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlejcie oliwę i wrzućcie cały ząbek czosnku, smażcie chwilkę i dodajcie boczek, smażcie aż będzie chrupki, wyjmijcie czosnek. Dodajcie masło a następnie kurki, smażcie ok. 5 minut. Dodajcie jabłko, smażcie kolejne 3 minuty. Dodajcie wino i zwiększcie ogień, aż całe wino odparuje. Posólcie i popieprzcie do smaku. Dodajcie do ugotowanego makaronu, wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, posypcie natką i parmezanem. Smacznego!

Smaczny blog

Image and video hosting by TinyPic

Przepisy i zdjęcia potraw pochodzą z bloga kulinarnego www.eintopf.pl. Prowadzą go Justyna i Daniel – małżeństwo ze Szczecina. Zakochani w sobie równie mocno, co w gotowaniu. Na blogu Eintopf prezentują ulubione przepisy, które sami testują w domu. Niektóre otrzymali od znajomych, inne znają od rodziców, ale część przepisów to ich autorskie pomysły. Przeglądając bloga Justyny i Daniela, od razu stajemy się głodni. Tyle tu pyszności! Są przepisy na dania wegetariańskie, śniadania, ryby, słodkości, zupy, przystawki i wiele, wiele innych.

Fot. Photographica Nova, Jakub Bessarab


Smaczny Szczecin - serwis specjalny


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto