Śledź w suszonych pomidorach według mistrza z ZSEU w Żychlinie.
SKŁADNIKI:
* 12 filetów śledziowych al'a matias (około 1kg)
* 3 cebule
* 300 g suszonych pomidorów w oleju
* 6 łyżek koncentratu pomidorowego
* 8 łyżek octu winnego
* szklankę orzechów włoskich
* olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie moczymy 1 godzinę w wodzie, następnie wodę wylewamy i na następną godzinę śledzie zalewamy mlekiem.
2. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Gotujemy wodę i wrzątkiem zalewamy cebule w misce na kilka minut.
3. Cebule odsączamy na sitku i przekładamy do miski , dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy z ciepłą cebulą.
4. Do cebuli i koncentratu dodajemy pokrojone w cienkie plasterki suszone pomidory (wraz z olejem ze słoika), ocet, posiekane orzechy delikatnie
zrumienione na patelni. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy według uznania octem, cukrem, solą i olejem (olej dodajemy by potrawa nie była zbyt
sucha)
5. Filety kroimy w paski o szerokości 2-3 centymetrów.
6. Na spód naczynia rozkładamy około połowę farszu. Następnie ciasno układamy kawałki śledzia. Na śledzie równo nakładamy resztę farszu.
SMACZNEGO :)
Dodajmy, że Sebastian Bartczak jest uczniem ZSEU w Żychlinie, który zdobywa wiedzę pod okiem Jolanty Knapkiewicz - młody mistrz razem z nauczycielką - na zdjęciu.
Konin.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Jak schudnąć przed sylwestrem?
Źródło: Dzień Dobry TVN / x-news
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?