W Nowej Jadłonomii znajdziemy przepisy na każdy rodzaj posiłku, od zup, poprzez dania główne, po desery, na śniadaniach kończąc. Wszystkie one mają wspólną cechę - są wegańskie. Dzieli je, natomiast, tradycja kulinarna. Część receptur autorka czerpie z kuchni szeroko pojętej Azji (od Indi i Chin po Japonie), część zaś z krajów Europy, jak Włochy czy Hiszpania. Niektóre potrawy wymagały niewielkiego dostosowania, inne były w pełni wegańskie już od początku.
Co ważne, w książce nie znajdziemy przepisów na “wegańskie” mięso, ani stereotypowych kotletów sojowych. Autorka zamieszcza zaledwie jeden przepis z tofu. Co zatem stanowi trzon roślinnego gotowania Marty Dymek? Świeże warzywa, orzechy, zboża, grzyby, kasze, owoce, makarony, słowem całe bogactwo produktów, dostępnych w większości na wyciągnięcie ręki w osiedlowym warzywniaku.
To czego w osiedlowym warzywniaku nie znajdziemy opisane jest w słowniczku na początku książki. Autorka wyjaśnia w nim jak korzystać z niektórych przypraw, dodatków czy sprzętów kuchennych. Wszystko opisane jest jasno, klarownie i prostym językiem oraz bogato ilustrowane zdjęciami.
Nowa Jadłonomia to pozycja nie tylko dla wegan, ale także każdego, kto chciałby spróbować lekkiej, smacznej i aromatycznej kuchni. To książka, którą warto podarować każdemu, kto lubi gotować.
Tragiczne zdarzenie na Majorce - są zabici i ranni
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?