Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

MM Trendy. Wigilia smakuje egzotyką

Agata Maksymiuk
Pragniemy zaprosić Państwa na kolację. Nie byle jaką i nie jedną. Trzy wyjątkowe stoły, trzy magiczne kraje, ale jedna okazja - wigilia. I choć wszystko wydaje się już oczywiste, wcale takie nie jest. Proszę się rozgościć, my w tym czasie nakryjemy stoliki, a następnie zabierzemy Państwa w podróż po Japonii, Tajlandii i Indiach. Zaskoczeni?

Jedno miasto - Szczecin, a trzy różne kraje. Na pewno dziwicie się, w jaki sposób za chwilę znajdziemy się w egzotycznej krainie Dalekiego Wschodu? Święta to czas magiczny i nie ma rzeczy niemożliwych. No dobrze, nie będziemy dłużej ukrywać, że za wszystkim stoi jedna z najlepszych w Polsce sieci restauracyjnych Exotic Restaurants Szczecin. Nie traćmy więcej czasu. Musimy ruszać nim pierwsza gwiazdka wzejdzie.

Chwila starań i już jesteśmy w Japonii, a dokładniej w Tokio. Święta tu to bardziej symbol niż rodzinna tradycja, jednak symbol lubiany i wyczekiwany każdego roku. Tak, jak na całym świecie, i tu ludzie robią sobie prezenty, a w wigilię najczęściej odwiedzają restauracje. Restauracje? - zapytacie.

Tak, restauracje, ponieważ Święta Bożego Narodzenia w Japonii przypominają bardziej romantyczne spotkanie niż naszą gwiazdkę. A co można zjeść? Restauracja Tokyo Sushi'n'Grill na pewno odpowie na wszelkie pytania.

Na początku należy zrozumieć, że kuchnia japońska to znacznie więcej niż jedzenie – to również przygoda, która idealnie odmieni każdy wigilijny stół. W tutejszej kulturze każdy gest i każde słowo ma swoją wagę, a smakami i aromatami trzeba się delektować, niespiesznie smakując kolejne kęsy.

Sekretem sukcesu restauracji Tokio są japońscy mistrzowie kuchni. Gotując zgodnie z tradycyjnymi recepturami, przywiązują ogromną wagę do wszystkich prawideł wschodniej sztuki kulinarnej. Dzięki temu każde ziarenko ryżu traktowane jest z należną mu uwagą, a kawałki ryby są zawsze perfekcyjnie pokrojone, o idealnym kształcie i grubości. Mistrzowie sushi i sashimi z szacunkiem podchodzą do tradycyjnych receptur.

Zasadą kuchni japońskiej jest koncentracja na naturalnym smaku poszczególnych składników potraw. Dlatego też każdy składnik podawany jest w osobnej miseczce, aby smaki sie nie mieszały, a potrawy praktycznie nie są przyprawiane.

Jedzenie w japońskiej kulturze to nie tylko zaspokajanie potrzeb człowieka, to także doznanie estetyczne i mistyczne. Ważne są też emocje, jakie widok pięknie podanej potrawy wywołuje, nastrój oraz stan umysłu i serca. Wprowadźmy się zatem w odpowiedni nastrój, stwórzmy atmosferę, by celebrując każdy gest i ważąc słowa, spróbować niezwykłych potraw kuchni japońskiej i poczuć pierwiastek wigilijnej magii.

Ruszamy dalej. Następny przystanek to Tajlandia. Egzotyczny kraj od dawna kusi pięknem i zjawiskowością. Tutejsza kultura łączy w sobie dwie najważniejsze reguły filozofii życia - przyjemność i harmonię, co ma również swoje odzwierciedlenie w kuchni tajskiej.

Restauracja Buddha Thai & Fusion sprawi, że dwanaście wigilijnych potraw zamieni się w niecodzienne kompozycje smakowe. Wiele z dań tajskich wywodzi się z tradycji i sztuki eleganckiego serwowania i przystrajania potraw np.: kwiatami lub pięknie wycinanymi, wręcz rzeźbionymi warzywami. Profesjonaliści restauracji Buddha dbają nie tylko o nasze doznania smakowe, ale i wizualne. Kuchnia tajska przez swoją świeżość i charakterystyczny smak zdobyła swoich fanów również na innych kontynentach.

Niezwykle rozsmakowali się w niej Amerykanie i Australijczycy, teraz czas na nas! Choć w Tajlandii, podobnie jak w Japonii Boże Narodzenie to zupełna nowość, to i tak cieszy się wielkim uznaniem. Nic dziwnego! Piękno naszego zwyczaju w połączeniu z lekkością kuchni tajskiej tworzy udaną parę.

Zwieńczeniem naszej podróży są Indie. O atmosferę i nasze kubki smakowe tym razem zadba Restauracja Bombay. Nim zaczniemy jeść, musimy wiedzieć, że święta w Indiach są tak różne, jak różni są tam ludzie, stany czy miasta. Chrześcijanie spotykają się na kolację wigilijną oraz dekorują drzewka mango, bananowca lub po prostu sztuczną choinkę. Na stole pojawiają się wielobarwne potrawy, rozpieszczając podniebienia biesiadników.

Prócz smaku zachwyci również barwa. Kuchnia hinduska zaliczana jest do najbardziej kolorowych i aromatycznych kuchni świata. Anita Agnihotri, założycielka restauracji Bombay, od początku miała przeczucie, że smak Indii to właśnie to czego Szczecin potrzebuje najbardziej. Jak widać nie pomyliła się. Restauracja zyskała miano jednego z najlepszych lokali indyjskich w Polsce.

Zjeżdżają się tu goście nie tylko z kraju, ale i z zagranicy. Dlatego jeżeli jeszcze nie poznaliście orientalnego smaku Dalekiego Wschodu, gwiazdka to idealna okazja, by to nadrobić. Dodam jeszcze, że restauracja jako jedna z niewielu w Polsce dysponuje specjalnie sprowadzonym z Indii opalanym węglem drzewnym, glinianym piecem „Tandoor”.

Tak zwane tandoori, czyli potrawy przygotowywane właśnie w tym piecu, mają delikatny, dymny posmak. W połączeniu z oryginalnymi przyprawami, które docierają do restauracji z Azji, tworzą kompozycję uważaną przez wielu zagranicznych gości za jeszcze smaczniejszą niż w samych Indiach!

Pobudziliśmy wasze kubki smakowe? Doskonale! Na niebie pierwsza gwiazdka, do stołu już podane, można się częstować. A jeśli zasmakuje Państwu wigilia w egzotycznej odsłonie, podpowiemy, że Exotic Restaurants Catering ma w zanadrzu kilka sposobów, aby zaspokoić najbardziej wymagające gusta.
Wesołych Świąt!

od 7 lat
Wideo

NORBLIN EVENT HALL

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto