Monika Kalecińska jest uczennicą III klasy o specjalności cukiernik, a Damian Stępień jest uczniem III klasy o specjalności technik żywienia i usług gastronomicznych.
Podczas Mistrzostw pracowali w duecie pod kierunkiem nauczycielki zawodu pani Danuty Sękalskiej. Podczas zawodów, w ciągu 2,5 godziny, uczniowie wykonali piętrowy tort z dekoracją i tort do degustacji.
Temat ich pracy brzmiał „Człowiek witruwiański”. Postać wymodelowana ręcznie przez mistrzów nawiązywała do „Kodeksu Hurygenowskiego” Leonarda da Vinci. Kodeks ten dotyczy proporcji ludzkiego ciała i matematycznych stosunków między jego częściami. To właśnie jego częścią jest „człowiek witruwiański” - studium proporcji ludzkiego ciała.
Powierzchnia boczna tortu była udekorowana trybami wykonanymi z czekolady, które Leonardo da Vinci wykorzystywał w swoich wynalazkach. Tort był eksplozją smaku, który był bardzo wysoko oceniony przez jury. Podstawową nutę nadawało włoskie proseco złamane smakiem truskawek z pomarańczą.
W Warszawie startowało 12 szkół z całej Polski.
ZOBACZ TEŻ:
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
ZOBACZ:
Jak robić wielkanocne ciasta pokazywali uczniowie szczecińskiego "gastronomika"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?