Dr inż. Magdalena Zdanowicz pracuje w Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych (CBiMO). Opracowała nowatorską technologię łączenia skrobi ze specjalnymi plastyfikatorami wskutek czego otrzymujemy materiał podobny do folii.
W zależności od rodzaju dodawanych do skrobi plastyfikatorów, nad którymi pracuję produkty wykonane z mojego materiału mogą pełnić różne funkcje: nawożące ochronne (np. dla nasion), zatrzymujące wodę, ponadto są biodegradowalne, rozpuszczalne w wodzie, nietoksyczne i nawet mogą być jadalne.
Dzięki błyskotliwemu rozwiązaniu autorstwa dr inż. Magdaleny Zdanowicz używanie folii do żywności już wkrótce może przestać być szkodliwe dla środowiska.
ZOBACZ TEŻ:
Bądź na bieżąco i obserwuj:
Ukraina rozpocznie oficjalne rozmowy o przystąpieniu do UE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?