Temat ich pracy brzmiał „Człowiek witruwiański”. Postać wymodelowana ręcznie przez mistrzów nawiązywała do „Kodeksu Hurygenowskiego” Leonarda da Vinci. Kodeks ten dotyczy proporcji ludzkiego ciała i matematycznych stosunków między jego częściami. To właśnie jego częścią jest „człowiek witruwiański” - studium proporcji ludzkiego ciała.
CZYTAJ TEŻ:
Powierzchnia boczna tortu była udekorowana trybami wykonanymi z czekolady, które Leonardo da Vinci wykorzystywał w swoich wynalazkach.
Uczniowie po powrocie do Szczecina zrobili pokaz i przygotowali zwycięski tort jeszcze raz.
- Podczas konkursu mieliśmy na to dwie godziny plus przygotowania - mówi Damian Stępień. - Ten smak, który spodobał się jury, to był efekt wielu prób. Nie od razu udało nam się go uzyskać. Zamiast odpoczywać podczas ferii, przychodziliśmy codziennie do szkoły, siedzieliśmy w niej od 6 rano do 20 i ćwiczyliśmy.
- Poziom był bardzo wysoki - mówi Monika Kalecińska. - Ze 100 szkół wybrano 12, a wśród nich my. To dla nas bardzo duży sukces.
Uczniowie przygotowywali się pod kierunkiem Danuty Sękalskiej, nauczycielki zawodu cukiernika.
- Najtrudniejsze okazało się stworzenie postaci Leonarda da Vinci z masy - mówi Danuta Sękalska. - Testowaliśmy różne składniki i w końcu się udało.
Mistrzowie w nagrodę pojadą w przyszłym roku na Mistrzostwa Świata.
Kto nie mógł degustować tortu, niech popatrzy, jak powstawał.
ZOBACZ TEŻ:
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?