Uczniowie najstarszych klas szkół podstawowych w ramach poznawania różnych zawodów zobaczyli jak wyglądają tajniki pracy kucharza, cukiernika, barmana czy kelnera. Mogli obejrzeć swoich starszych kolegów z ZS nr 6 podczas warsztatów, odwiedzić pracownie i porozmawiać.
- Promujemy zawód cukiernika, kucharza, technika żywienia i usług gastronomicznych, technik obsługi turystycznej i hotelarzy - mówi Danuta Sękalska, nauczyciel zawodu w ZS nr 6. - Szczególnie namawiam na szkołę branżową, zwłaszcza młodzież, która się pasjonuje zawodami takimi jak kucharz i cukiernik. Zawody te powodują, że człowiek się uczy konkretnego fachu. Pracownicy w tych zawodach są bardzo poszukiwaniu na rynku pracy, zarówno polskim jak i zagranicznym. Firmy w całej Unii Europejskiej szukają naszych cukierników. Teraz na rynku jest tak, że to nie my szukamy pracy, a praca szuka nas. Mamy olbrzymie osiągnięcia. Nasi uczniowie z powodzeniem odnajdują się na rynku pracy, nawet zdobywają szczególne umiejętności w kierowaniu grupą ludzi. Wielu naszych absolwentów ma własne cukiernie. Są szefami kuchni. Jest to ciekawa i fajna praca. Podczas dni otwartych odwiedziło nas bardzo wiele szkół. Uczniowie dowiadują się wielu ciekawostek i tajników zawodów.
W Zespole Szkół nr 6 można się kształcić w Technikum Hotelarskim, Technikum Gastronomicznym i Branżowej Szkole I stopnia nr 4.
Jakie są wczesne objawy boreliozy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?