Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tydzień Kuchni Polskiej. Akcja kulinarna jakiej Szczecin jeszcze nie próbował [ZDJĘCIA]

Agata Maksymiuk
100 lat niepodległości Polski, to doskonała okazja, by przypomnieć sobie dawne dania - przekonują inicjatorzy akcji “Tydzień Kuchni Polskiej” i zapraszają do szczecińskich restauracji.

Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości obchodziliśmy już wiele wydarzeń i uroczystości, jednak ta jest naprawdę smakowita. Firma Makro wraz z szefami kuchni z całej Polski podjęła inicjatywę i powołała do życia Tydzień Kuchni Polskiej. W wydarzeniu nie mogło zabraknąć silnej reprezentacji Pomorza Zachodniego.

- W Szczecinie mamy trzech ambasadorów - wyjaśnia Iwona Niemczewska, szefowa kuchni i właścicielka restauracji Z drugiej Strony Lustra. - To Bolek Sobolewski z Na Kuńcu Korytarza, Dariusz Siwak z Park Hotel i ja. Dołączyli do nas jeszcze dwaj szefowie: Paweł Salamon z Gorzowa i Rafał Durka z Kołobrzegu. Podobnie jak nasi koledzy z Polski, podjęliśmy się interpretacji ponad 100-letnich, historycznych receptur trzech zaborów, kuchni żołnierskiej oraz kuchni żydowskiej. Zobowiązaliśmy się przy tym do użycia produktów regionalnych. Co z tego wynikło? Będzie można się przekonać, odwiedzając nasze restauracje od 5 do 11 listopada.

Celem programu jest przede wszystkim zwiększenie świadomości Polaków na temat bogactwa tradycji naszego kraju oraz rozbudzenie patriotyzmu kulinarnego. Wydarzenie swoim patronatem objął Marszałek województwa zachodniopomorskiego.

- Tydzień Kuchni Polskiej, to ogólnopolska idea, ale cieszę się, że została podjęta przez reprezentantów Pomorza Zachodniego - mówi Marszałek Olgierd Geblewicz. - W naszym regionie mamy utalentowanych szefów kuchni którzy mogą mierzyć się z najlepszymi w Polsce i Europie. Przede wszystkim jednak odkrywać polskie smaki i związane z nimi historie. Myślę, że w ostatnich latach Polacy rozkoszowali się w daniach świata, widać to choćby po różnorodności oferty restauracyjnej w Szczecinie, więc w ramach tej akcji gorąco namawiam do powrotu do tradycji i odkrywania nowych zapomnianych horyzontów.

Polecamy również:

Zobacz także wideo:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Tydzień Kuchni Polskiej. Akcja kulinarna jakiej Szczecin jeszcze nie próbował [ZDJĘCIA] - Głos Szczeciński

Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto