Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Światowy Dzień Kanapki. Pomysły na ciekawe przekąski [przepisy]

Bogna Skarul
Kanapki z grillowanym kurczakiem i awokado
Kanapki z grillowanym kurczakiem i awokado
Dziś świętujemy Światowy Dzień Kanapki. Jakie są rodzaje kanapek? A jakie kanapki jedzą Włosi, Niemcy i Amerykanie. Zobaczcie smaczne przepisy!

3 listopada obchodzimy święto najpopularniejszej przekąski – kanapki. Towarzyszy nam codziennie, przygotowywana na różne sposoby. Serwowana na śniadanie, lunch i kolację, idealnie smakuje w duecie z ulubionymi dodatkami – od mięs, po warzywa i sosy. Z okazji Światowego Dnia Kanapki przypomnijmy, skąd wzięła się ta pożywna przekąska.

Na genialny pomysł przyrządzenia sandwicza, czyli dzisiejszej kanapki, wpadł hrabia Sandwich - John Montagu. To jemu zawdzięczamy zarówno angielską nazwę, jak i formę przekąski. Do stworzenia kanapki przyczyniło się - jak do wielu wynalazków - lenistwo.

Hrabia był zapalonym miłośnikiem hazardu. Nie chcąc nawet na chwilę oderwać się od stołu z kartami, poprosił lokaja o podanie mu wołowiny włożonej między dwie kromki chleba, dzięki czemu nie musiał wstawać i brudzić rąk. Może nie przez przypadek słowo „kanapka” jest tak podobne do „kanapy”, z której też czasami ciężko jest się ruszyć…

Choć często sama kanapka rusza się z nami – do pracy, szkoły i na uczelnię. Uwaga, co ciekawe - historię wynalezienia kanapki opisał Woody Allen w opowiadaniu "Maszyna parowa sobie z tym nie poradzi".

Dlaczego kanapki zdobyły taka duża popularność? Kanapki zabiera się praktycznie wszędzie – do ich spożywania nie potrzeba talerzy ani sztućców, są sycące, a dzięki urozmaiconym dodatkom i ciepłemu napojowi, mogą stanowić pełnowartościowy posiłek.

>>> Różne rodzaje kanapek. Zobacz więcej. Zobacz na kolejnej podstronie

Zobacz także:

Znasz różne rodzaje kanapek?

Są na przykład tartinki. To eleganckie kanapki z wyszukanymi dodatkami (łosoś, kawior, sery, oliwki, kapary, pasty serowe i jajeczne itd.). Często stanowią efektowną oprawę kulinarną przyjęć i spotkań towarzyskich.

Kanapkami nazywa się też dania sieci fast food – bułki przekładane mięsnym kotletem, filetem rybnym czy serem i warzywami.

Jeśli masz jakiś niecodzienny swój przepis na kanapkę przyślij nam go koniecznie. Książkę "Gloria" Moniki Błądek dostanie ta osoba, która prześle najbardziej zwariowany przepis na kanapkę.

Światowe kanapki

Ile państw, tyle rodzajów kanapek. W każdym wykorzystuje się do ich przygotowania składniki typowe dla lokalnej kuchni – różne rodzaje wędlin i serów, tradycyjne pieczywo, ulubione warzywa i sosy.

>>>Zobacz, jakie kanapki jedzą Włosi, Niemcy i Amerykanie. Zobacz na kolejnej podstronie

Jakie kanapki jedzą Włosi

Znani z wielu rodzajów południowych kanapek, czyli panini, są - Włosi. Amatorzy pizzy i spaghetti, wykorzystują do przygotowania swoich kanapek lokalne warzywa, pesto i pomidory. Mieszkańcy południowych regionów kraju uwielbiają przekąsić coś w ciągu dnia w małym barze lub bistro. W tych typowo włoskich miejscach znajdziemy focaccie i różne rodzaje panini z pomidorem i oliwą, ale także z serami, wędlinami i sałatami. Popularnym dodatkiem do włoskich kanapek jest słodka i aksamitna papryka grillowana, z odrobiną soli i oliwy.

Włochy to królestwo pomidorów i past – także tych do kanapek. Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo – od mięsnych, po wegetariańskie czy wegańskie. W naszych kanapkach świetnie sprawdzi się włoska pasta pomidorowa. Do jej przyrządzenia użyj twarogu, majonezu i koncentratu pomidorowego. Sprawdzą się także świeże pomidory. Pokrój je drobno i usuń gniazda nasienne, a ich miąższ przetrzyj przez sitko. Dobrym sposobem na wzmocnienie smaku pasty będzie także dodanie odrobiny czerwonego pesto.

Kanapki z włoską pastą pomidorową

Składniki:
⦁ twarożek - 120 gramów
⦁ koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
⦁ chleb razowy na miodzie, kromki - 6 sztuk
⦁ margaryna albo masło
⦁ majonez - 2 łyżki
⦁ pomidorki koktajlowe - 4 sztuki
⦁ szczypiorek - 0.5 pęczków
⦁ czarne oliwki - 4 sztuki

Sposób przygotowania:
⦁ Twarożek wymieszaj z koncentratem pomidorowym i majonezem, aż powstanie gładka pasta.
⦁ Pieczywo posmaruj margaryną lub masłem, a następnie nakładaj przygotowaną pastą.
⦁ Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki i ułóż je na kanapkach.
⦁ Szczypiorek drobno posiekaj a oliwki pokrój na ćwiartki i udekoruj kanapki.
A oto inna znakomita kanapka, również utrzymana w śródziemnomorskim klimacie:

Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem

Składniki:
⦁ bagietka - 0.5 sztuk
⦁ margaryna lub masło
⦁ tuńczyk w kawałkach w zalewie - 100 gramów
⦁ pomidory - 2 sztuki
⦁ cebula czerwona - 1 sztuka
⦁ kapary - 1 łyżka
⦁ oliwki czarne - 1 łyżka
⦁ sok z połowy limonki
⦁ ząbek czosnku - 1 sztuka
⦁ sałata karbowana - kilka listków
⦁ świeża kolendra - 0.5 pęczków
⦁ oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:
⦁ Bagietkę pokrój na pół i mniejsze kawałki. Opiecz chwilę w piekarniku, aby były chrupiące. Natrzyj ząbkiem czosnku i posmaruj cienką warstwą margaryny lub masła, dzięki której kanapka smakować będzie wyśmienicie.
⦁ Tuńczyka oraz pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj kapary, pokrojone oliwki, sok z limonki, pokrojoną kolendrę oraz oliwę. Salsę wymieszaj i dopraw do smaku według własnego uznania.
⦁ Na kromkach pieczywa połóż po kawałku sałaty i łyżce salsy. Wierzch kanapek udekoruj listkami kolendry.

Jakie kanapki jedzą Niemcy

Niemcy to kraj znany z zamiłowania do wędlin i kiełbas. Nie może więc ich zabraknąć w kanapkach. W Polsce łatwo dostępna jest szynka schwarzwaldzka, którą można podać na kanapce z serem pleśniowym. Taką kanapkę smarujemy margaryną, na przykład Ramą. Dzięki temu kanapka nabierze smaku, dostarczając organizmowi korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

„Dobre tłuszcze roślinne, zawarte na przykład w margarynie czy maśle orzechowym, są niezbędne do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu, czynnika ryzyka wystąpienia chorób serca. Margaryna zawiera również znaczące ilości witaminy D i E” – wyjaśnia Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Zdrowe Tłuszcze!”.

Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym

Składniki:
⦁ pieczywo z ziarnami słonecznika, kromki - 4 sztuki
⦁ margaryna lub masło
⦁ szynka Schwarzwaldzka - 4 plastry
⦁ ser pleśniowy typu brie - 50 gramów
⦁ konfitura gruszkowa - 2 łyżeczki
⦁ rukola
⦁ jajka - 1 sztuka
⦁ mąka - 1 łyżka
⦁ bułka tarta - 2 łyżki
⦁ olej - 50 mililitrów
⦁ natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
⦁ Pieczywo pokrój na mniejsze kromki a następnie posmaruj cienką warstwą margaryny lub masła i rozłóż na nich rukolę.
⦁ Plastry szynki pozwijaj w różyczki i rozłóż na pieczywie. Ser pokrój w cienkie plastry i panieruj kolejno: w mące, jajku oraz tartej bułce. Opanierowany ser usmaż na rozgrzanym oleju, następnie odsącz na papierowym ręczniku i ułóż na kanapkach.
⦁ Kanapki udekoruj konfiturą oraz listkami pietruszki i podawaj.

Jakie kanapki jedzą Amerykanie

Amerykanie uwielbiają łączyć nietypowe smaki. Przede wszystkim słone ze słodkimi – w tym z ulubionym masłem orzechowym. Warto wspomnieć w tym momencie o amerykańskiej kanapce Elvisa. To dość dziwne połączenie chleba, masła orzechowego, dojrzałych bananów i bekonu. Brzmi nietypowo? Zwłaszcza, że do gotowej kanapki dodaje się czasem także… miód.

W bardziej tradycyjnej formie amerykańskie „kanapki” podawane są jako hamburgery. Często serwuje się je również w połączeniu z dodatkiem bekonu lub rostbefu.

Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym

Składniki:
⦁ pieczywo, kromki - 4 sztuki
⦁ margaryna lub masło
⦁ pieczony rostbef - 100 gramów
⦁ czerwona cebula - 4 sztuki
⦁ ser pleśniowy typu blue - 50 gramów
⦁ ocet balsamiczny - 2 łyżki
⦁ miód - 3 łyżki
⦁ olej - 2 łyżki
⦁ natka pietruszki

Sposób przygotowania:
⦁ Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj ocet, odparuj płyn, dodaj miód i duś jeszcze chwilę. Dopraw do smaku.
⦁ Kromki pieczywa pokrój na mniejsze kawałki i posmaruj cienką warstwą margaryny lub masła.
⦁ Upieczone mięso pokrój w cienkie plastry, skrop oliwą i smaż chwilę na dobrze rozgrzanym grillu. Zgrillowane plastry mięsa połóż na pieczywie.
⦁ Przygotowaną konfiturę z cebuli rozłóż dekoracyjnie na kanapkach i udekoruj listkami pietruszki. Ser pokrój na małe kawałki i również połóż na kanapkach.
Smacznego!

Kanapki z włoską pastą pomidorową

Składniki:

* twarożek - 120 gramów

* koncentrat pomidorowy - 3 łyżki

* chleb razowy na miodzie, kromki - 6 sztuk

* margaryna lub masło

* majonez - 2 łyżki

* pomidorki koktajlowe - 4 sztuki

* szczypiorek - 0.5 pęczków

* czarne oliwki - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

1. Twarożek wymieszaj z koncentratem pomidorowym i majonezem, aż powstanie gładka pasta.

2. Pieczywo posmaruj margaryną lub masłem , a następnie nakładaj przygotowaną pastą.

3. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki i ułóż je na kanapkach.

4. Szczypiorek drobno posiekaj a oliwki pokrój na ćwiartki i udekoruj kanapki.

Kanapka dla dzieci "Rybka"
Składniki:

* pieczywo pszenne, kromka - 1 sztuka

* margaryna albo masło

* serek wiejski - 1 łyżka

* ogórek - 0.5 sztuk

* rzodkiewka - 1 sztuka

* oliwka czarna - 1 sztuka

* szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Pieczywo okrój ze skórki i posmaruj margaryna albo masłem, dzięki której kanapka smakować będzie wyśmienicie. Skórki pozostaw na później. Następnie nałóż serek i rozsmaruj równomiernie.

2. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki – rozłóż na pieczywie imitując łuski rybki.

3. Oliwkę umieść w miejscu oka, a szczypiorek i skórki pieczywa niech posłużą jako płetwy i ogon ryby. Kanapka Rybka gotowa!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Światowy Dzień Kanapki. Pomysły na ciekawe przekąski [przepisy] - Szczecin Nasze Miasto

Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto