Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

MM Trendy. #Kulinaria: Ster na Porto Grande

Agata Maksymiuk
Kojarzą je wszyscy, ale nie każdy zna osobiście. Jedni podchodzą do nich z tremą, inni ze znaczą pewnością siebie, jednak wszyscy w równej mierze chcą je spotkać. Dlatego nietrudno tu o ciekawskie spojrzenia gości, ukradkiem zerkających zza karty dań w stronę przestronnego homarium. Tawerna Porto Grande z dumą może poszczycić się najlepszymi okazami atlantyckich homarów, krabów oraz ostryg. Tak więc cała naprzód, ster na Porto Grande!

Wystarczy kilka kroków wzdłuż nabrzeża Odry, by dotrzeć w jedno z najbardziej czarujących miejsc Szczecina. Stylizowana na XVIII-wieczny żaglowiec Tawerna Porto Grande, od lat zabiera gości w rejs przez najbardziej wyrafinowane smaki ryb i owoców morza. Atmosferę potęguje imponujący zbiór dzieł i pamiątek marynistycznych. Wyborny zapach wydobywający się z kuchni nęci kubki smakowe gości obecnych w lokalu, gotowym przyjąć aż 300 osób.

Pośród morskich opowieści bogatej karty dań Porto Grande, znajdziemy legendę smaku - homara. Król mórz i oceanów uchodzi tu za prawdziwy specjał i jest jedną z gwiazd kulinarnej oferty. Choć wyglądem przypomina raka, jest od niego o wiele większy. Ciemny pancerz błyszczący z za szyby specjalnego homarium uwodzi nasz wzrok, by po ugotowaniu zaskoczyć nagłą zmianą barwy. Mocny czerwony kolor sprawia, że oblicze talerza staje się wprost spektakularne.

Homar to gratka dla osób chcący poczuć smak długowieczności. Jak powszechnie wiadomo organizm skorupiaka skrywa w sobie tajemnicę nieśmiertelności. To okazja dla Gości Porto Grande, by przeżyć nie tylko smakową, ale także duchową przygodę. Udowodniono, że spożywanie mięsa skorupiaka pozytywnie wpływa na ludzkie zdrowie. Homar zwiera w sobie kwasy omega-3, selen, cynk oraz witaminę A, dzięki którym wzmacnia się nasz układ odpornościowy. Tak więc czas zajadać!

Doświadczeni szefowie kuchni Tawerny Porto Grande po wyłowieniu wybranego przez gości homara, obgotowują go w bulionie rybno-warzywnym, przygotowanym według specjalnej receptury. Następnie dzielą wzdłuż na pół. Rozbijają szczypce i odpowiednio przygotowują mięso. Układając smakowite arcydzieło na żeliwnej patelni. Dla wydobycia kwintesencji smaku, zapiekają skorupiaka w piecu w raz z dodatkiem świeżego tymianku i prawdziwej oliwy z oliwek. Stamtąd, w towarzystwie odrobiny masła czosnkowego i własnoręcznie wypiekanego pieczywa, oddają homara w ręce gości.

Jeśli wasze zmysły nie są jeszcze wystarczająco pobudzone, to wspomnimy, że Tawerna Porto Grande oferuje również świeże kraby wyłowione z Oceanu Atlantyckiego i rozpływające się w ustach ostrygi. Przyrządzenie kraba to nie lada wyczyn, nawet dla najbardziej doświadczonego kucharza. Ekipa Porto Grande zdaje się być mistrzem w tej dziedzinie. Pasję i cierpliwość podczas kreacji smaku daje się wyczuć w każdym kęsie dania. Podobnie jest z ostrygami, które choć na pierwszy rzut oka wydają się banalne, ułożone na kostkach lodu i skąpane w kroplach soku limonki zmieniają swe oblicze nie do poznania.

Podróż smakami Tawerny Porto Grande zapewni niezapomnianą przygodą nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Swoją niepowtarzalną ofertę lokal zawdzięcza Grupie wałychrobrego.com, która dzięki ciężkiej pracy i ciągłemu dążeniu do perfekcji od podstaw zbudowała najlepszą kulinarną markę Szczecina.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto