Do moich ulubionych należą imbir, suszone mango, papryka chilli, kardamon, kolendra, kurkuma, garam masala, kozieradka, czarnuszka, goździki, limonka, fenkuł, sumak, sezam i wiele, wiele innych, a przede wszystkim charakterystyczny i uwielbiany przeze mnie kmin rzymski o ostrym i bardzo wyrazistym smaku.
Kuchnia indyjska jest bardzo zróżnicowana i w zależności od regionu królują tam różne potrawy. Mamy kuchnię zachodnią, w której królują potrawy z Bombaju. Z kolei w kuchni północy, na którą wielki wpływ wywarł islam, królują łagodne potrawy z kurczaka i uwielbiane przez wielu curry (kari). Tutaj także króluje soczewica, którą podaje się niemal do każdego posiłku. W tej części Indii pije się herbatę niezwykle mocną i słodką, zawsze z mlekiem, a podpłomyki (ćapatti) są bardzo popularne. Z kolei we wschodniej części Indii dominuje ryż, soczewica i ryby. W południowej natomiast części kraju prym wiedzie niezwykle ostra kuchnia wegetariańska. By złagodzić ostry smak potraw posiłek kończy się łagodnym i delikatnym jogurtem oraz ryżem. W kuchni niezwykle popularny jest miąższ i mleko z kokosa.
Dziś zatem zapraszam Was w podróż do Indii, proponuję w związku z tym moją kuchenną wariację na temat Indii, czyli rozgrzewającą zupę z soczewicy po mojemu z kminem rzymskim.
Na garnek zupy potrzebujesz:
passata pomidorowa 1 litr,
puszka ciecierzycy,
puszka soczewicy,
3 marchewki,
4 łodygi selera naciowego,
pomidorki z puszki,
łyżeczka kminu rzymskiego, sól i pieprz wedle uznania
W garnku zagotuj na małym ogniu passatę. Warzywa pokroj na mniejsze kawałki, w kosteczkę lub w paski. Wrzuć resztę składników. Dopraw przyprawami. Gotuj na małym ogniu około 30-40 minut.
Smacznego!
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?