Smaczny Szczecin: Nowy lokal w mieście. "Bórger Bar" już otwarty [wideo]

W sąsiedztwie Kina Pionier powstał nowy lokal, który serwuje zdrowe, beztłuszczowe "bórgery" dla szczecinian.
"Bórger Bar" w Szczecinie
 A. Wirwicka
W serwisie "Smaczny Szczecin" znajdziecie informacje o nowych lokalach, recenzje najciekawszych miejsc, mapę restauracji i kawiarni, które odwiedziliśmy oraz przepisy i porady kulinarne.

Polub nas na Facebooku i bądź na bieżąco!

Pomysł powstania lokalu narodził się we Wrocławiu, gdzie miał on początkowo istnieć, jednak z przyczyn ekonomicznych nie udało się, dlatego właściciele postanowili otworzyć go w Szczecinie.

–Jesteśmy rodowitymi szczecinianami, ja kocham Pogoń, brakowało nam we Wrocławiu naszych rodzin i znajomych, dlatego postanowiliśmy otworzyć taki bar w naszym mieście i nakarmić szczecinian czymś dobrym i zdrowym – powiedział nam pan Tomasz Skrocki, właściciel baru.

W menu baru znajdziemy przede wszystkim, burgery lub według nazwy lokalu "bórgery", możemy zamówić sobie m.in. klasycznego bugera, meksykańskiego, z kurczakiem (dla tych, którzy nie przepadają za wołowiną), w ofercie jest także burger lazur z serem pleśniowym.

Właściciele zadbali także o wegetarian i w swojej ofercie posiadają wegańską kanapkę. Jako lokalni patrioci, właściciele chcą wprowadzić "bórgera Pogoni", który będzie sprzedawany w dniu meczu naszej drużyny.

Wszystkie produkty, z których jest przygotowywane jedzenie są zdrowe. W lokalu możemy zjeść 100% wołowinę, która jest mielona na miejscu. Pieczywo jest dostarczane z zaprzyjaźnionej piekarni, a frytki robione są w lokalu z ziemniaków.

– Nie mamy tu żadnych mrożonek, wszystko jest świeże i robione na miejscu – mówi nam pan Tomasz.

Przygotowania do otwarcia trwały ponad dwa miesiące. Właściciele zaczynali od zera, ponieważ wcześniej nie było tam gastronomii. Mieli swój zamysł, jak ma wyglądać wnętrze, jednak do zrobienia projektu zaangażowali architekta wnętrz Krystiana Haraszuka, a grafiki w ich lokalu stworzyła Agata Tarka.

Dania są serwowane przez doświadczonego kucharza, którego staż pracy wynosi 12 lat, a wołowinę przyrządzał m.in. w Hiszpanii. W każdym burgerze znajduję się 180 g mięsa, zarówno wołowego, jaki i drobiowego w przypadku kanapek z kurczakiem. Kanapki są podawane na drewnianych tackach, nie ma talerzyków, obok są serwowane frytki i napoje – coraz bardziej popularne yerba mate, fritz cola. W najbliższej przyszłości właściciele chcą wprowadzić również sprzedaż alkoholu – piw regionalnych. Klienci mogą obserwować przygotowanie swoich posiłków, ponieważ kuchnia jest otwarta i wszystko jest robione „na widoku”..

Ceny "bórgerów" wahają się od 13 do 24 zł. Lokal jest czynny w tygodniu od godziny 12 do 22, a weekendy do 1 w nocy.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować Nie działa? Spróbuj wyłączyć Adblock samodzielnie w ustawieniach.