Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracje ze Szczecina wśród najlepszych w Polsce

Agata Maksymiuk
Archiwum prywatne
Eksperci Gault&Millau po raz trzeci wydali polski kulinarny Żółty Przewodnik po najlepszych lokalach w kraju, osiem z nich pochodzi ze Szczecina.

Spośród 460 najlepszych restauracji w Polsce wg. Żółtego Przewodnika Gault&Millau, 8 mieści się właśnie w Szczecinie.

Przez cały rok anonimowi inspektorzy odwiedzali lokale i oceniali je m.in. pod względem wystroju, obsługi, czasu oczekiwania, smaku i wyglądu dań. Maksymalnie można było zdobyć 20 punktów, by trafić na łamy prestiżowego przewodnika wystarczyło 10. Punkty są też przeliczane na „czapki”, których można zdobyć 5.

W Szczecinie najwyższym wynikiem były dwie czapki, które otrzymały restauracje Z Drugiej Strony Lustra i Hotel Park.

Jedną czapką zostały wyróżnione Caffe Venezia, Na Kuncu Korytarza oraz Radecki&Familia.

Prócz tych lokali w Żółtym Przewodniku znalazły się Bohema, Public Fontanny i restauracja Hotelu Dana.

Uroczysta gala przyznania tytułów odbyła się w Łódzkiej Hali Maszyn centrum EC1. Podczas wydarzenia obecnych było ponad 600 gości, w tym ponad 350 szefów kuchni. Najwyższe noty zebrała warszawska restauracja Senses, zdobyła 18 punktów i wyprzedziła tryumfujące do tej pory Atelier Amaro.

Żółty Przewodnik Gault& Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji wydawany w 12 krajach, jest jednym z najbardziej prestiżowych wydawnictw kulinarnego świata.

Zobacz, jak gotują przyszli szefowie kuchni

Źródło: BR PPG/x-news

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto