Spośród 460 najlepszych restauracji w Polsce wg. Żółtego Przewodnika Gault&Millau, 8 mieści się właśnie w Szczecinie.
Przez cały rok anonimowi inspektorzy odwiedzali lokale i oceniali je m.in. pod względem wystroju, obsługi, czasu oczekiwania, smaku i wyglądu dań. Maksymalnie można było zdobyć 20 punktów, by trafić na łamy prestiżowego przewodnika wystarczyło 10. Punkty są też przeliczane na „czapki”, których można zdobyć 5.
W Szczecinie najwyższym wynikiem były dwie czapki, które otrzymały restauracje Z Drugiej Strony Lustra i Hotel Park.
Jedną czapką zostały wyróżnione Caffe Venezia, Na Kuncu Korytarza oraz Radecki&Familia.
Prócz tych lokali w Żółtym Przewodniku znalazły się Bohema, Public Fontanny i restauracja Hotelu Dana.
Uroczysta gala przyznania tytułów odbyła się w Łódzkiej Hali Maszyn centrum EC1. Podczas wydarzenia obecnych było ponad 600 gości, w tym ponad 350 szefów kuchni. Najwyższe noty zebrała warszawska restauracja Senses, zdobyła 18 punktów i wyprzedziła tryumfujące do tej pory Atelier Amaro.
Żółty Przewodnik Gault& Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji wydawany w 12 krajach, jest jednym z najbardziej prestiżowych wydawnictw kulinarnego świata.
Zobacz, jak gotują przyszli szefowie kuchni
Źródło: BR PPG/x-news
Wyniki II tury wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?