O przepis na babkę ziemniaczaną poprosiliśmy Barbarę Bączkę z Koła Gospodyń Wiejskich z Bięcina.
- To bardzo prosty przepis na babkę ziemniaczaną - przekonuje pani Barbara. - Do przygotowania porcji potrzeba 2 kilogramy ziemniaków, pół kilo boczku wędzonego, 2 duże cebule i 4 łyżki oleju. Dodatkowo 2 jajka, sól, pieprz. Ziemniaki należy zetrzeć na tarce podobnie jak do placków ziemniaczanych. Dodajemy do nich 4 łyżki oleju, po to aby nam nie ściemniały. Wędzony boczek kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy również pokrojoną cebulkę i smażymy tak długo, aby się zeszkliła. Podsmażony już boczek wrzucamy do startych ziemniaków. Do całości dodajemy jajka i przyprawy. Masę nakładamy na blachę wysmarowaną olejem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190-200 stopni Celsjusza i całość pieczemy przez półtorej godziny.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?