Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pierogi i czernina według pani Jadzi

rduchowski
rduchowski
Jadwiga Malatyńska z Rady Osiedla Zawadzkiego-Klonowica, podzieliła się z nami przepisem na pyszne pierogi.

– Moja córka wyjechała na studia doNiemiec już tam została – mówi pani Jadwiga.
– Teraz odwiedza mnie z mężem i wnukami. a każdym razem, gdy przyjeżdżają, na stole muszą znaleźć się polskie dania. Ulubioną otrawą są pierogi według przepisu mojej babci – mówi z dumą pani Jadwiga.

PRZEPIS:

Przygotowujemy tradycyjne ciasto na pierogi. Farsz robimy z ok. 1 kg twarogu, pęczku szczypiorku, 3 żółtek, odrobiny cukru i soli do smaku. Jako okrasę podajemy lekko osłodzoną, gęstą śmietankę.

– Drugą potrawą, którą obie z córką bardzo lubimy, jest czernina. Niestety wnuki zięć za nią nie przepadają – śmieje się pani Malatyńska. – Dotychczas w mieście był z nią problem, ale od jakiegoś czasu, jednej z garmażerek w centrum, można dostać mrożoną krew – specjalny koncentrat na czerninę.

PRZEPIS

Robimy wywar z korpusu albo mięsa, które lubimy. Dodajemy suszone owoce (np. śliwkę, gruszkę) i koncentrat czerninowy, który zawiera ocet. Dzięki temu krew się nie zetnie podczas gotowania. Podajemy koniecznie z kluseczkami ziemniaczanymi. Można je kupić w garmażerce, ale oczywiście najlepiej smakują te własnej roboty!

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto