– Moja córka wyjechała na studia doNiemiec już tam została – mówi pani Jadwiga.
– Teraz odwiedza mnie z mężem i wnukami. a każdym razem, gdy przyjeżdżają, na stole muszą znaleźć się polskie dania. Ulubioną otrawą są pierogi według przepisu mojej babci – mówi z dumą pani Jadwiga.
PRZEPIS:
Przygotowujemy tradycyjne ciasto na pierogi. Farsz robimy z ok. 1 kg twarogu, pęczku szczypiorku, 3 żółtek, odrobiny cukru i soli do smaku. Jako okrasę podajemy lekko osłodzoną, gęstą śmietankę.
– Drugą potrawą, którą obie z córką bardzo lubimy, jest czernina. Niestety wnuki zięć za nią nie przepadają – śmieje się pani Malatyńska. – Dotychczas w mieście był z nią problem, ale od jakiegoś czasu, jednej z garmażerek w centrum, można dostać mrożoną krew – specjalny koncentrat na czerninę.
PRZEPIS
Robimy wywar z korpusu albo mięsa, które lubimy. Dodajemy suszone owoce (np. śliwkę, gruszkę) i koncentrat czerninowy, który zawiera ocet. Dzięki temu krew się nie zetnie podczas gotowania. Podajemy koniecznie z kluseczkami ziemniaczanymi. Można je kupić w garmażerce, ale oczywiście najlepiej smakują te własnej roboty!
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?