Mało kto pizzy nie lubi. Zgoda, zdarzają się wyjątki, ale to tylko wyjątki potwierdzające regułę. No bo jak nie lubić pysznego ciasta (grubego i puszystego lub cienkiego, właściwie tylko udającego, że jest), pokrytego sosem pomidorowym, serem i mnóstwem różnych pysznych dodatków?
Dodatkową zaletą tego przysmaku jest fakt, że zupełnie spokojnie można go jeść bez użycia sztućców!
Dziś włoskie restauracje serwujące pizze w tysiącach odmian można spotkać w praktycznie każdym mieście na świecie. Pizza doskonale sprawdza się i jako szybki obiad, i jako romantyczna kolacja. A zastanawialiście się kiedyś, skąd ona się właściwie wzięła?
Starożytni, jak zwykle, pierwsi
Już starożytni Egipcjanie wypiekali okrągłe, cienkie chlebki, które były podstawą wyżywienia ludności. Starożytni Grecy również, ale w ich wersji, ciasto posmarowane było oliwą i posypane czosnkiem oraz ziołami.
Około X w. po raz pierwszy we Włoszech użyto nazwy „pizza”. Określano w ten sposób cienki placek drożdżowy z oliwą i ziołami, który był podstawą wyżywienia, a jakże, włoskiej biedoty (dokładnie tak samo, jak makaron!), głównie w Neapolu, gdzie sprzedawany był na ulicach.
Sos pomidorowy, bez którego dziś nie wyobrażamy sobie pizzy, na placku pojawił się dopiero na przełomie XVII i XVIII w. Stopniowo zaczęto również dodawać doń różne dodatki, przede wszystkim - ser i mięso. Tak wzbogacona wersja dania dla najbiedniejszych zaczęła się coraz częściej pojawiać na stołach zamożnych, a w końcu nawet królów.
Pizza Margherita
Nazwa tej najpopularniejszej pizzy pochodzi od włoskiej królowej Małgorzaty. To właśnie dla niej w 1899 r. piekarz Rafał Esposito przygotował pizzę w barwach włoskiej flagi: zielony był zrobiony z bazylii, biały z sera mozarella, a czerwony z pomidorów.
8,5 tys. zł
kosztuje najdroższa pizza świata, która trafiła do Księgi rekordów Guinnessa. Zamówić ją można w pizzerii Margo w Valletcie (stolica Malty). Na ponoć wspaniałym cieście można znaleźć m.in.: białe trufle i płatki 24-karatowego złota. Uwaga! Jeśli wybieracie się na Maltę i chcielibyście skosztować ten niezwykły placek, musicie go zamówić z tygodniowym wyprzedzeniem. Wszystko dlatego, że trufle są bardzo delikatne i do pizzerii dowozi je kurier.
A to ciekawe
Największą pizzę na świecie, która trafiła do Księgi rekordów Guinnessa, upieczono w 2004 r. w Krakowie! Pizzeria Magillo upiekła wówczas pizzę długości 134 271 m i wadze prawie 1200 kg.
1984
w tym roku powstało we Włoszech Stowarzyszenie prawdziwej neapolitańskiej pizzy. Jego członkowie określili dokładnie, jak i z czego pizza może być wypiekana. I tak: ciasto musi być wyrabiane ręcznie, a jego grubość nie może przekroczyć 3 mm. Piecze się je w piecu opalanym drewnem dębowym, rozgrzanym do temperatury 485 stopni Celsjusza, nie dłużej niż 90 s.
Jaka jest Wasza ulubiona pizzeria w Szczecinie? Czekamy na Wasze komentarze i recenzje!
Rozwiąż quiz!
KONKURS!
Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?