Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jeść zdrowo jest prosto! Jak? Radzą szczecińscy eksperci

Anna Folkman
123rf
Wystarczy znać i przestrzegać kilku podstawowych zasad. Szukajmy małych sklepików, warzywniaków, tam są najzdrowsze produkty.

Podstawą zdrowego żywienia jest regularność posiłków. Należy jeść co około 3-4 godziny. Dieta powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb i preferencji, takich jak: aktywność fizyczna, wiek, płeć, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy.

- Należy wybierać nieprzetworzone produkty dostępne w naszym rejonie. Zimą gama owoców i warzyw zdecydowanie zawęża się, stąd wybierajmy europejskie dary natury. Im większa odległość uprawy warzyw i owoców od Polski, tym roślina musiała być szybciej zerwana, dłużej transportowana. Efektem tego jest zrywanie niedojrzałych warzyw i transportowanie ich w folii lub zasypanych środkami chemicznymi - zauważa Zuzanna Janicka z gabinetu Dom Dobrej Diety. - Kolejną ważną wskazówką w wyborze produktów jest czytanie ich składu, im jest krótszy tym lepiej. Drugim ważnym składnikiem zdrowej diety są produkty pełnoziarniste - pieczywo, ale i kasze, ryże, makarony. Możemy spożywać je na obiad, ale również na kolację w formie warzywnych zapiekanek, np. zapiekanka makaronowa z brokułem i szpinakiem lub legendarny ryż z jabłkami i cynamonem. Źródła białka: ryby, jaja, nabiał, mięso drobiowe - jak najbardziej. Mięsa raczej gotowane, duszone czy pieczone, rzadziej smażone w panierce.

Urozmaicajmy swoje dania orzechami, nasionami, pestkami. Można nimi posypywać zupy, kanapki, dania obiadowe.

- Pamiętajmy, że spożywanie posiłków ma na celu odżywienie organizmu i dostarczenie mu energii, dlatego nie głodźmy naszych ciał, jedzmy do sytości i cieszmy się z luksusu zdrowego stylu życia! - radzi Janicka.
- Najważniejsza jest regularność posiłków i spożycie wody - potwierdza Andrzej Sominka, specjalista ds. odżywiania z Fit Club. - Stanowi ona ok. 75 proc. naszego organizmu, pomaga przy przemianie materii.

Najważniejsze, by na początku wyrobić u sobie nawyk picia wody. Na 10 kg masy ciała powinniśmy wypijać jej ok. 400 ml. Trzeba też zwrócić uwagę na pieczywo, najlepsze jest to na zakwasie. Inną ważną kwestią w każdej diecie jest spożywanie warzyw i owoców, powinniśmy je jednak jeść do godz. 17.

Wiele osób nie pamięta o tym, że to są także cukry.

Z Andrzejem Sominkiem nie zgadza się jednak Zuzanna Janicka. - Tylko noworodki składają się w 75 proc. z wody, bo to fizycznie nie jest możliwe, by dorosły człowiek miał takie nawodnienie i z pewnością woda nie„ pomaga przy przemianie materii”, co najwyżej w trawieniu - mówi. - „Zakaz" jedzenia owoców po godz. 17 jest absolutnym przestępstwem dietetycznym.

Od 2014 roku Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 7 porcji warzyw i owoców dziennie. Porcja to tyle, co mieści się w pięści. Podsumowaniem diety, która ma dać nam zdrowie powinien być ruch, nawet ten najmniejszy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto