18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Grzybki marynowane z szyszką - przysmak regionalny

Potrzebujemy po jednej szklance cukru, octu i wody, 2 łyżki miodu, szczyptę soli, kilkanaście kurek lub innych grzybków i szyszkę. Co z tego wyjdzie? Produkt regionalny „Grzyby marynowane z szyszką” wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

Tradycja przyrządzania „Grzybów marynowanych z szyszką” na terenie Pomorza Zachodniego zaczęła się w roku 1955, kiedy to do wsi Ostre Bardo pod Połczynem-Zdrojem przyjechała rodzina wywodząca się z Wołynia, a później z okolic Hrubieszowa. Obecnie jedna z przedstawicielek tej rodziny wspomina, że na terenie dawnych Kresów południowo-wschodnich nieznane były weki, dlatego jej mama grzyby przechowywała w zalewie octowej. Umiejętność ta znana była powszechnie na tamtych terenach. „Grzyby w lesie mógł zbierać każdy z domowników, chociaż w największym stopniu zajmowały się tym gospodynie, a także dzieci. Ciekawe, że nie było takiej tradycji wśród zamieszkałej w Ostrym Bardzie ludności niemieckiej” – to zostało przechowane w pamięci.

Grzyby występowały i na Kresach i w połczyńskich lasach w bardzo dużych ilościach i odpowiednio przyrządzone były ważnym urozmaiceniem jadłospisu. Celem urozmaicenia potrawy i nadania jej bardziej wykwintnego, łagodnego smaku, odmiennego od ostrych smaków octowych, dodawano do zalewy miodu, a także zielonych szyszek sosnowych.

Przepis na „Grzyby marynowane z szyszką” każda młoda dziewczyna znała od swojej mamy, która uczyła córkę, jak się „gospodarzy w kuchni”.

Grzyby przyrządzano według następującej receptury, zapisanej w roku 1970 na kartce papieru przechowywanej w zbiorze domowych przepisów kulinarnych:

- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki miodu
- szyszka sosnowa
- szczypta soli.
Zapisany przepis dał początek recepturze na „Grzyby marynowane z szyszką”:
grzyby o „sitkowych” spodach kapeluszy (borowiki, podgrzybki, maślaki, kozaki) czyści się, myje
i wkłada luźno do słoików. Dodaje się słupek marchwi, ćwiartkę cebuli, gorczycę,zalewa schłodzoną zalewą (szklanka: octu, cukru, wody, 2 łyżki miodu, szyszka sosnowa, płaska łyżeczka soli). Słoiki gotujemy i odstawiamy na około 3 miesiące aby nabrały odpowiedniego smaku.

Tak przygotowane grzyby podnoszą znakomicie wykwintność i oryginalność dań z dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, a nawet drobiu. Produkt podawany jest na stół z okazji różnych uroczystości rodzinnych i świąt. Tę wspaniałą zakąskę - na przykład - próbowali już w lipcu 1976 roku uczestnicy wesela, które odbyło się we wsi Ostre Bardo.

- Przepis jest prosty, wszystko zależy od odpowiednich proporcji dodawanych składników – zdradziła Krystyna Hapka, producentka tych wyjątkowych grzybów podczas spotkania z mediami promującego nowy przysmak.

„Najmłodszy” produkt tradycyjny już w sobotę (23 lipca) będzie konkurował z innymi podczas regionalnego finału konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbędzie się w Szczecinie.

- Zachęcam mieszkańców naszego regionu i turystów do odwiedzania stoisk, do degustacji produktów regionalnych, które będą sławić Zachodniopomorskie w trakcie Jarmarku Jakubowego - namawiał do spaceru po placu Orła Białego dyrektor Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Jarosław Rzepa.

Chcemy pokazywać pomysłowość ludzi z naszego regionu, promować aktywność - dodał Jan Krawczuk, członek zarządu Województwa Zachodniopomorskiego.

Kaja Makowska

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3