Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pizza zawitała pod strzechę czyli warsztaty pieczenia w Biezdrowie.

Marek Lepszy
Fundacja Femina Projeckt
Przypuszcza się, że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Tym razem swoje umiejętności kulinarne w pieczeniu tego niezupełnie włoskiego "wynalazku" sprawdziły panie na warsztatach Fundacji „Femina Project” z Wronek.

-Piec już się rozgrzewał, słońce powoli zaczęło zachodzić, gdy w piątkowy wieczór kobiety z Wronek i okolic zgromadziły się w stodole p. Donaty Borowickiej – Zimny w Biezdrowie. Przyniosły ze sobą prowiant oraz instrumenty muzyczne, po to by wspólnie spędzić kilka godzin na pieczeniu włoskiego wynalazku – pizzy, na warsztatach zorganizowanych przez Fundację „Femina Project”.

Na wstępie gospodyni przedstawiła uczestniczkom warsztatów trochę teorii na temat pizzy, czyli jej historię, rodzaje, jaka mąką jest najlepsza, jak wyrabiać ciasto, itp. Po krótkim „wykładzie”, nie pozostało nic innego, jak zabrać się do pracy. Posypała się mąka, polała woda, połamały drożdże i w miskach zaczęły tworzyć się plastyczne kule. Ugniatane przez kilkanaście minut, zostały następnie odstawione w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie można było przygotować dodatki do placków, każdy wg własnego widzimisię. Kiedy ciasto dostatecznie urosło można było je rozłożyć blaszkach: przy pomocy wałka, bądź ugniatając, bądź rozciągając w powietrzu. W ten sposób powstało kilkanaście różnych pizz, kolejno degustowanych przez uczestniczki prosto po wyjęciu z pieca chlebowego. Pracę umilały dodatkowo melodie grane na akordeonie i skrzypcach oraz śpiewy.- informuje Katarzyna Sobańska z Fundacji „Femina Project”.

Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno.

Tradycyjnym miejscem spożywania pizzy są pizzerie, lokale gastronomiczne specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy.

Informacja Katarzyna Sobańska

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wronki.naszemiasto.pl Nasze Miasto