Najlepsi barmani z regionu spotkali się 16 sierpnia podczas regionalnego finału konkursu Pilsner Urquell Polish Master Bartender 2014, który odbył się w ramach imprezy „Operacja Żagle Gdyni”.
Wśród finalistów konkursu znalazł się Eugeniusz Maksimczyk, który w doskonałym stylu zaprezentował się podczas serii konkurencji wszechstronnie sprawdzających barmańskie umiejętności. By zostać jednym z pięciu zwycięzców finału regionalnego barman z „Hospudki” musiał perfekcyjnie zaserwować piwo Pilsner Urquell na jeden z trzech czeskich sposobów, prawidłowo rozpoznać piwa w tzw. ślepym teście, a także wykazać się wiedzą merytoryczną na temat złotego trunku. Jury oceniało także jego autoprezentację oraz interakcje ze zgromadzoną publicznością.
Po zliczeniu ocen jury nie miało wątpliwości, że Eugeniusz Maksimczyk to jeden z pięciu najlepszych barmanów z regionu, którzy zmierzą się w kolejnym etapie konkursu.
- Jako barman pracuję dwa lata i mam nadzieję, że sprawdzam się nalewając ludziom piwo. Swoim gościom polecam piwo Pilsner Urquell, które w zależności od sposobu nalania może różnie smakować. Najbardziej polecam Hladinkę, który jest najbardziej czeskim sposobem serwowania piwa - powiedział Eugeniusz Maksimczyk, jeden ze zwycięzców regionalnych eliminacji.
Najlepsi z regionu
Pozostałych czterech barmanów, którzy zakwalifikowali się do ogólnopolskiego finału to:
- Artur Olech z Koszalina
- Dawid Łojewski z Kołobrzegu
- Łukasz Staniszewski z Gdańska
- Stanisław Zachariasz z Sopotu
Najlepsza piątka z regionu będzie walczyła o miano mistrza barmaństwa w wielkim finale, który odbędzie się we wrześniu w Warszawie.
W drodze do finału
Barmani, by zakwalifikować się do regionalnych finałów, musieli wypełnić specjalny test, sprawdzający zarówno wiedzę o samym piwie, jak i szczegółową znajmość faktów o piwie Pilsner Urquell. Najlepsza setka wzięła następnie udział w szkoleniu Experience Day. Podczas dedykowanych warsztatów uczestnicy doskonalili swoje umiejętności m.in. z perfect pour, czyli perfekcyjnego serwowania piwa na trzy czeskie sposoby. Kurs był również okazją do zdobycia cennej wiedzy dotyczącej składu i warzenia tego złotego trunku oraz tajników piwnej sensoryki.
Kolejnym etapem w drodze do zwycięstwa była wizyta tzw. tajemniczego klienta. Podczas jego niezapowiedzianej i anonimowej wizyty barmani musieli wykazać się wiedzą i umiejętnościami zdobytymi podczas Experience Day. Każde takie spotkanie kończyło się wypełnieniem przez tajemniczego klienta ankiety z punktacją, która decydowała o udziale barmana w finale regionalnym.
Najlepsza dwudziestka z eliminacji regionalnych spotka się na ogólnopolskim finale, który odbędzie się we wrześniu w Warszawie. Oprócz nagrody pieniężnej w wysokości 2500 zł dla pięciu najwyżej ocenionych barmanów, dziesięciu najlepszych finalistów wyjedzie na Pilsner Fest do Pilzna oraz weźmie udział w profesjonalnym szkoleniu barmańskim. Dzięki formule konkursu barmani stają się mistrzami nie tylko w serwowaniu piwa, ale przede wszystkim zdobywają cenną wiedzę merytoryczną.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?